Revija Reporter
Svet

Bivši Trumpov svetovalec želi imuniteto za pričanje o Rusih

STA

31. mar. 2017 9:45 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

O ruskem vpletanju v lanske predsedniške volitve tečejo vsaj štiri ločene preiskave v kongresu, preiskavo vodi zvezni preiskovalni urad FBI.

Bivši svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Michael Flynn je v zameno za imuniteto pred sodnim pregonom pripravljen pričati v preiskavah o domnevnih vezeh med Rusijo in predsedniško kampanjo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je v četrtek poročal Wall Street Journal.

Po navedbah časnika je Flynn dogovor predlagal zveznemu preiskovalnemu uradu FBI ter odborom za obveščevalne dejavnosti senata in predstavniškega doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Flynn, tesen Trumpov svetovalec med predsedniško kampanjo, je februarja moral odstopiti s položaja njegovega svetovalca za nacionalno varnost, ker je podpredsedniku Miku Penceu zagotovil, da ni imel stikov z ruskimi predstavniki, kasneje pa le priznal srečanja in pogovore z veleposlanikom Rusije v Washingtonu Sergejem Kisljakom. Pogovore je imel v času, ko so ZDA zaradi ruskih hekerskih napadov med ameriškimi volitvami izgnale več ruskih diplomatov.

Wall Street Journal poroča, da ni jasno, kaj točno je Flynn ponudil kot temo pričanja, ob tem pa navedel neimenovanega uradnika, da zahteva po imuniteti kaže na morebitno "pravno nevarnost".

Flynnov odvetnik Robert Kelner je v četrtek tvitnil, da ima upokojeni general Flynn "gotovo kaj povedati in da si to zelo želi storiti, če bodo to dopuščale okoliščine." "Iz spoštovanja do odborov ne bomo komentirali podrobnosti pogovorov Flynna in odborov obeh domov kongresa. Potrdimo samo lahko, da je do pogovorov prišlo," je dodal.

O ruskem vpletanju v lanske predsedniške volitve tečejo vsaj štiri ločene preiskave v kongresu, preiskavo vodi tudi pravosodno ministrstvo oziroma zvezni preiskovalni urad FBI.

Flynn, bivši šef vojaške obveščevalne službe, je bil konec leta 2015 bogato plačan za udeležbo na prestižnem dogodku ruske televizije RT, kjer je sedel skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. S tem je med kritiki vzbudil sume o pretesnih odnosih z Moskvo.

Kmalu po Flynnovem odstopu se je pravosodni minister Jeff Sessions izločil iz vseh tekočih ali morebitnih prihodnjih preiskav domnevnega ruskega vpletanja v volitve, potem ko je prišlo v javnost, da se je tudi on lani sestal s Kisljakom. Pravosodnemu odboru senata januarja na zaslišanju pred potrditvijo na položaj tega ni povedal.