Revija Reporter
Svet

Ruski premier Mihail Mišustin okužen s koronavirusom

STA

1. maj. 2020 6:00

Deli na:

Ruski premier Mihail Mišustin.

Profimedia

Ruski premier Mihail Mišustin je včeraj sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Da bi zaščitil ostale člane vlade, bo odšel v samoizolacijo. Na položaju predsednika vlade ga bo v tem času nadomeščal njegov prvi namestnik Andrej Belousov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Pravkar sem izvedel, da je bil test na koronavirus, ki sem ga naredil, pozitiven," je v video klicu s predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je prenašala ruska televizija, dejal Mišustin. Kot je napovedal, namerava ostati v stiku s kolegi iz vlade.

Putin mu je zaželel hitro okrevanje in zagotovil, da vladne odločitve ne bodo sprejete brez njegovega sodelovanja ali mnenja.

Rusija je v pandemiji novega koronavirusa hudo prizadeta in število okužb stalno narašča po več tisoč na dan. Prav včeraj je v državi število primerov okužbe preseglo 100.000. V zadnjem dnevu so zabeležili rekordnih 7099 okužb. Doslej je umrlo več kot 1000 ljudi.

Ruski zdravniki se pritožujejo zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in testov, zaposlene v zdravstvu pa skrbi vse večje število mrtvih med zdravstvenim osebjem.

Kljub naraščanju števila okužb je Putin v sredo napovedal, da bodo sredi maja začeli postopoma rahljati omejitvene ukrepe.

Mišustin je sicer v sredo podaljšal prepoved vstopa v državo za tujce, ki bi se iztekla včeraj, dokler se epidemiološke razmere ne bodo izboljšale.

54-letni Mišustin je položaj premierja prevzel januarja. Putina v zadnjem času po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni bilo videti v njegovi družbi. Od začetka aprila - potem ko so pri enem od zdravnikov, s katerim se je srečal, potrdili okužbo z novim koronavirusom - je Putin redno opravljal video pogovore tako s člani vlade kot regionalnimi guvernerji.