alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

nika dominik vstopna Njena.si

Nika razkrila razplet in zmagovalca šova Kmetija?

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Svet

Ruski komunisti protestirajo proti prevaram na volitvah (VIDEO)

Deli na:
Ruski komunisti protestirajo proti prevaram na volitvah (VIDEO)

Protest v Moskvi zaradi domnevnih volilnih prevar. - Foto: Reuters

Več kot tisoč Rusov, med njimi vidnejši člani Komunistične partije, se je včeraj zbralo v središču Moskve, kjer so protestirali proti prevaram na volitvah, na katerih je po uradnih podatkih slavila vladajoča Enotna Rusija. Policija je pred tem aretirala več aktivistov.

Nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina očitajo oblastem prevare. Tridnevne volitve so sicer sledile po zatrtju opozicije, ko so oblasti zaprle opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in formalno prepovedale njegovo organizacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker ogromno kritikov Kremlja ni smelo sodelovati na volitvah, so se številni Rusi v Moskvi in drugod odločili podpreti komuniste.

Na Puškinovem trgu se je včeraj zbralo več kot tisoč ljudi. Komunisti namreč trdijo, da so bile volitve ukradene in da bi morali dobiti večjo podporo. Opozarjajo predvsem na napake pri elektronskem glasovanju. Množica je pri tem vzklikala: "Putin je tat" in pozivala k izpustitvi političnih zapornikov.

Foto: Reuters - Protest v Moskvi zaradi domnevnih volilnih prevar.

Čeprav je proteste spremljala tudi policija, protestnikov niso razgnali, temveč so po zvočnikih predvajali glasno glasbo, da bi tako preglasili množico ljudi.

Policija je sicer pred protestom aretirala več aktivistov, med njimi vodjo socialistične skupine Leva fronta Sergeja Udalcova, so sporočili iz nevladne organizacije OVD-info.

Na parlamentarne volitve pred tednom dni, na katere letijo očitki o volilnih prevarah, se je včeraj odzval tudi Putin sam in potek glasovanja pohvalil kot "pošten in svoboden". Volitve so po njegovih besedah v celoti potekale v skladu z zakonodajo.

Na videokonferenci z vodilnimi politiki vseh strank, ki so poslej zastopane v dumi, je še dejal, da je dokaz za demokratičen proces tudi vstop stranke Novi ljudje v parlament, saj je prvič po več letih petodstotni volilni prag uspelo preseči peti stranki.

Na parlamentarnih volitvah je sicer z 49,2 odstotka glasovi slavila Enotna Rusija, leta 2016 je osvojila 54,2 odstotka glasov. Komunisti na drugi strani so okrepili podporo. Leta 2016 je za njih namreč glasovalo 13,3 odstotka volivcev, letos 18,9.

Loading...