Revija Reporter
Svet

Ruski hekerji naj bi napadli ameriške vladne agencije

STA
241

29. maj. 2021 8:01 Osveženo: 8:07 / 29. 5. 2021

Deli na:

Bela hiša je v petek poročala, da so ameriške vladne agencije večinoma odvrnile zadnje poskuse računalniških napadov ruskih obveščevalcev, ki zato naj ne bi dodatno škodovali odnosom med državama pred napovedanim srečanjem med predsednikoma Josephom Bidnom in Vladimirjem Putinom sredi junija v Ženevi.

Šlo naj bi za enostavno ribarjenje, kjer napadalci pošiljajo elektronska sporočila v upanju, da jih bo naslovnik odprl in jim s tem omogočil vstop v sistem. Rusi naj bi tako ribarili (phishing) pri vladnih agencijah, think tankih in nevladnih organizacijah. Zadnje poskuse ribarjenja v kalnem je v četrtek zvečer objavil Microsoft, ki je zagotovil, da so večino te elektronske pošte zavrnili avtomatizirani sistemi.

Kljub temu pa je poročilo Microsofta dokaz, da vsa opozorila iz Washingtona in povračilni ukrepi za zdaj ne zaležejo. Kaj več napetosti glede tega pa med državama ne more biti, saj sta praktično že zapleteni v kibernetsko vojno. Biden bo Putinu na vrhu zagotovo kaj povedal glede tega.

Microsoft je zadnji poskus phishinga pripisal skupini, ki je stala za odmevnim napadom na sistem podjetja SolarWinds, s katerim so dobili dostop do ameriških vladnih agencij in zasebnih podjetij. Za napadom naj bi stali ruski obveščevalci.