kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski agenti krivi za zdravstvene težave ameriških diplomatov?

Deli na:
Ruski agenti krivi za zdravstvene težave ameriških diplomatov?

Fotografija je simbolična. - Foto: Pexels/Matthias Oben

Skrivnostni havanski sindrom, ki je v zadnjih letih prizadel več ameriških diplomatov, naj bi bil povezan z enoto ruske obveščevalne službe, trdi skupno poročilo več medijskih organizacij, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP. V ZDA sicer navedbam v poročilu niso pritrdili, v Rusiji pa so jih označili za neutemeljene obtožbe.

O havanskem sindromu so prvič poročali leta 2016, ko je več ameriških diplomatov na Kubi poročalo o nenadnih zdravstvenih težavah, kar je sprožilo špekulacije o uporabi posebnega zvočnega orožja neznane tuje sile. Med simptomi so bili slabost, glavobol, krvavitev iz nosu, težave z vidom in zvonjenje v glavi.

Po Kubi so o podobnih težavah poročali tudi ameriški diplomati na Kitajskem, v Evropi in celo v prestolnici ZDA. Predstavnica Pentagona Sabrina Singh je v ponedeljek dejala, da je visok predstavnik obrambnega ministrstva ZDA podobne simptome utrpel lani na vrhu zveze Nato v Litvi.

Skupno poročilo, ki so ga v ponedeljek objavili ruski preiskovalni spletni portal The Insider, nemška politična revija Der Spiegel in ameriška televizija CBS trdi, da je diplomate morda napadla posebna ruska enota z zvočnim orožjem.Preiskava pred izdajo poročila je trajala leto dni in naj bi odkrila dokaze, ki lahko pojasnijo zdravstvene težave z uporabo posebnega orožja članov ruske obveščevalne vojaške enote, imenovane Enota 29155. Ta enota ruske vojaške obveščevalne službe GRU deluje na tujem in jo krivijo za več mednarodnih incidentov.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je obtožbe zavrnil kot neutemeljene. Dejal je, da so Rusijo od začetka povezovali s temi incidenti, vendar doslej ni nihče objavil prepričljivih dokazov.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller pa je v odgovoru na vprašanje o poročilu zatrdil, da se ocena ameriških obveščevalcev ni spremenila. "Enako kot marca lani na splošno ugotavljamo, da je malo verjetno, da bi bil za te nenormalne zdravstvene incidente odgovoren tuji akter," je dejal.