Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusijo in Ukrajino zajel »stoletni snežni vihar«

Deli na:
Rusijo in Ukrajino zajel »stoletni snežni vihar«

Foto: Reuters

Zima se je z vsem zamahom vrnila tudi v Rusijo in Ukrajino. Državi je zajel najhujši snežni vihar v zadnjih desetletjih; v naslednjem tednu naj bi zapadlo toliko snega, kot so ga nazadnje izmerili pred 50 leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Številni kraji so že ostali brez elektrike, v Ukrajini pa je na pomoč priskočila tudi vojska.

Kot svarijo meteorologi, bo snežilo še ves teden in na koncu bi lahko bilo toliko snega, kot so ga nazadnje namerili pred 50 leti. Ocenjujejo, da gre za "stoletni vihar".

Snežiti je začelo v nedeljo in v samo 24 urah je v Moskvi zapadlo najmanj 20 centimetrov snega, kar je na cestah povzročilo pravi kaos. Snežne službe ne uspejo sproti čistiti snega s cest in ulic. Promet je močno otežen in v mestu se nabirajo kilometrske kolone.

Poleg tega so se temperature ponoči znova spustile na okoli 25 stopinj Celzija pod ničlo, čez dan pa je okoli minus osem stopinj Celzija.


Podobno je v Ukrajini, kjer je na pomoč priskočila tudi vojska s svojimi oklepniki, na katere so namestili snežne pluge. Župan Kijeva, Aleksander Popov je razglasil izredno stanje in opozoril, da bo tako vsaj do konca tedna.

Javne službe so danes v Kijevu bolj ali manj zaprte, podobno pa je tudi z mnogimi drugimi podjetji, kjer so delavci danes ostali kar doma, še navaja dpa.

Posebej hudo je bilo na območju Krima in ruske pokrajine Krasnodarsk, kjer je zmanjkalo elektrike. Na območju ukrajinskega kraja Poltava je prek 100 krajev dobesedno odrezanih od sveta. Tudi na zahodu Ukrajine je odrezanih najmanj 100 krajev, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

V snegu je v nedeljo zvečer obtičal celo avto z ukrajinskim premierom Nikolajem Azarovom, ki si je želel ogledati, kako poteka odstranjevanje snega na ulicah Kijeva. Njegovi varnostniki in voznik so se nato morali precej potruditi, da so avto znova spravili v pogon, še poroča Itar-Tass.