sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gazprom začel črpati nafto na Arktiki

Deli na:
Gazprom začel črpati nafto na Arktiki

Foto: Reuters

Ruski energetski koncern Gazprom je v petek začel črpati nafto na Arktiki. Kot so sporočili iz koncerna, so začeli z izkoriščanjem naftnega polja Prirazlomnoje. Na tamkajšnji naftni ploščadi je 30 aktivistov mednarodne okoljevarstvene organizacije Greenpeace septembra izvedlo protest proti črpanju nafte, zaradi česar so jih ruske oblasti priprle.

S petkovim začetkom črpanja nafte je stekel prvi projekt pridobivanja surovin na Arktiki v zgodovini Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rusija je sicer že dlje časa načrtovala izkoriščanje bogatih zalog nafte in plina, ki naj bi se nahajale na tem območju.

Ruski koncern, ki je v državni lasti, je v sporočilu še poudaril, da ima podjetje pravico do črpanja nafte še na 29 drugih naftnih poljih, ki jih nameravajo izkoriščati v ruskem delu Arktike.

Pri Gazpromu načrtujejo, da bodo na naftnem polju Prirazlomnoje, kjer naj bi se po nekaterih ocenah nahajalo 72 milijonov ton nafte, do leta 2021 letno pridobili šest milijonov ton surove nafte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski načrti so sicer že pred meseci razjezili okoljevarstvenike, ki opozarjajo na nevarnost za okolje, ki ga črpanje nafte zaradi morebitnih nesreč predstavlja na tem občutljivem območju. Tako imenovanih Arktičnih 30 se je v protestni akciji septembra skušalo z ladje Artic Sunrise povzpeti na omenjeno naftno ploščad. Sprva so jih obtožili piratstva, kasneje pa so obtožbe spremenili v huliganstvo.

Zahvaljujoč zakonu o množični amnestiji, ki ga je ta teden potrdila ruska duma, so bili vsi aktivisti Greenpeacea pomiloščeni.