benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija proti aktivistom Greenpeacea s preiskavo zaradi piratstva

Deli na:
Rusija proti aktivistom Greenpeacea s preiskavo zaradi piratstva

Foto: Reuters

Ruski preiskovalni odbor je proti aktivistom nevladne okoljske organizacije Greenpeace zaradi protesta na naftni ploščadi ruskega naftnega velikana Gazprom sprožil preiskavo zaradi piratstva. Odgovarjali bodo tako ruski kot tudi tuji državljani, je opozoril tiskovni predstavnik odbora Vladimir Markin.

"Pred sodišče bodo morali vsi protestniki, ki so napadli ploščad, ne glede na njihovo državljanstvo," je v izjavi, ki jo povzema ruska tiskovna agencija Itar-Tass, opozoril Markin. Zagotovil je še, da bo preiskava "izvedena ob strogem upoštevanju določil ruskega in mednarodnega prava".

Ruska obmejna policija regije Murmansk je preiskovalnemu odboru že predala dokumentacijo v zvezi z incidentom, ki se je zgodil v Barentsovem morju na Gazpromovi naftni ploščadi Priraslomnaja. Po preučitvi dokumentacije je preiskovalni odbor odprl kazensko preiskavo zaradi "piratstva, za katerim stoji organizirana skupina".

Iz izjav Markina sicer ni jasno, ali je preiskava uvedena za vse aktiviste, ali pa zgolj za tista dva, ki sta se poskušala prebiti na ploščad.



Ruska policija je prejšnji teden pri vdoru na naftno ploščad na Arktiki aretirala dva aktivista, Finca in Švicarja, ki sta splezala na ploščad in protestirala proti črpanju nafte v izjemno občutljivem naravnem okolju. Kasneje so ju odpeljali nazaj na Greenpeaceovo ladjo Arctic Sunrise, ki je plula pod nizozemsko zastavo, kjer so aretirali celotno posadko.

Po navedbah Greenpeacea se je ladja nahajala v mednarodnih vodah, zaradi česar je bila akcija nezakonita. Markin pa je danes zatrdil, da je bila ladja v izključni gospodarski coni Rusije.

Ladjo s 30 aktivisti, od tega štirimi ruskimi, so nato odvlekli proti pristanišču Murmansk, kamor naj bi priplula danes. Ruska zakonodaja sicer za piratstvo predvideva do 15 let zaporne kazni.