zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin napovedal pomilostitev Hodorkovskega

Deli na:
Putin napovedal pomilostitev Hodorkovskega

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes povedal, da načrtuje pomilostitev nekdanjega naftnega mogotca in njegovega ostrega kritika Mihaila Hodorkovskega, ki je za zapahi že več kot desetletje, poročajo ruske tiskovne agencije.

Kot je dejal na svoji maratonski novinarski konferenci, je Hodorkovski prvič vložil formalno prošnjo za pomilostitev, pri tem pa je navedel humanitarne razloge, ker da je njegova mati bolna. "Mislim, da bi lahko sprejeli odločitev in kmalu bi lahko podpisal dekret o pomilostitvi," je dejal Putin.

Hodorkovski je zaprt že od leta 2003. Leta 2005 je bil na prvem sojenju spoznan za krivega davčne utaje in goljufije, na drugem sojenju leta 2010 pa še poneverbe. Njegovo skupno zaporno kazen so s 14 znižali na 11 let ter jo nato skrajšali še dva meseca, kar pomeni, da naj bi bil izpuščen avgusta prihodnje leto.

Tožilstvo je sicer napovedovalo nov, tretji proces, vendar je Putin danes nakazal, da to ni zelo verjetno, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Obe sojenji leta 2005 in 2010 sta bili deležni ostrih kritik na Zahodu, češ da sta politično motivirani. Tudi obramba Hodorkovskega in njegovega sodelavca Aleksandra Lebedeva, ki mu sodišče ves čas izreka zelo podobne kazni, že ves čas vztrajata, da so obtožbe na njun račun izmišljene in da sta obe sojenji že od samega začetka neveljavni.

Danes 50-letni Hodorkovski naj bi v zaporu pristal le zato, ker si je upal nasprotovati Putinu. Med drugim je ta nekdaj najbogatejši Rus financiral politično opozicijo proti Putinu. Slednji pa nikoli ni skrival, da Hodorkovskega ne mara. Tako je npr. pred izrekom druge sodbe leta 2010 javno ocenil, da "bi moral biti tat v zaporu".