mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija, ki na dan beleži po 10.000 novih okužb, gre v rahljanje ukrepov proti covidu-19

Deli na:
Rusija, ki na dan beleži po 10.000 novih okužb, gre v rahljanje ukrepov proti covidu-19

Putin na obisku v moskovski bolnišnici. - Foto: Reuters

V Evropi se bodo prihodnji teden državam, ki rahljajo ukrepe proti covidu-19, pridružile še Francija, Nizozemska, Latvija in Rusija. Druge države bodo nadaljevale sproščanje predpisov, med drugim se bodo po državah odpirale šole, trgovine, ponekod tudi restavracije in bari. Sledi pregled po državah.

FRANCIJA

V ponedeljek se bo sproščanje omejitvenih ukrepov začelo tudi v Franciji, ki so jo razdelili na rdeče in zelene departmaje. V rdečih, ki so na severovzhodu države, vključno s širšo pariško regijo, bo rahljanje bolj previdno.

Po celi državi se bo odprla večina trgovin, frizerski in kozmetični saloni, mediateke, knjižnice in manjši muzeji. Povsod bodo dovoljene tudi posamične športne aktivnosti na prostem. Ljudje bodo lahko znova zapustili dom brez posebne izjave, ki jo potrebujejo trenutno. Šli bodo lahko do 100 kilometrov od doma.

Samo v zelenih departmajih se bodo odprli javni parki in vrtovi. Razlika med rdečimi in zelenimi departmaji je tudi v tem, da se bodo v slednjih lahko v šole vrnili otroci do vključno 14. leta starosti, v rdečih pa samo tisti do vključno 10. leta.

Po vsej Franciji pa ostajajo zaprti bari, kavarne, restavracije, kinematografi, gledališča in večji muzeji. Še naprej bodo zaprte tudi športne dvorane in prireditvena prizorišča. Prepovedano ostaja zbiranje več kot 10 oseb in prireditve z več kot 5000 udeleženci.

NIZOZEMSKA

Državam, ki rahljajo ukrepe proti covidu-19, se pridružuje tudi Nizozemska. Od prihodnjega tedna bodo tam znova odprti frizerski in kozmetični saloni. Odprli se bodo tudi vrtci in osnovne šole. Dovoljeni bodo določeni športi, kot so golf, plavanje in tenis.

Srednje šole naj bi se odprle 1. junija. Takrat bodo svoja vrata znova odprli tudi restavracije, kavarne, gledališča in muzeji.

1. julija bodo predvidoma začeli sproščati predpise na področju turizma, ko bodo med drugim odprli kampe. Šele septembra pa bodo znova dovoljeni športi, kjer prihaja do stikov med športniki, kot je nogomet. Do takrat ostajajo zaprte tudi savne in fitnesi.

LATVIJA

Latvija bo prve ukrepe omilila v torek. Na javnih in zasebnih krajih bo dovoljeno zbiranje do 25 ljudi, ki pa bodo morali upoštevati predpisano razdaljo. Na kraju dogodka bodo morala biti na voljo razkužila. Dogodki v zaprtih prostorih ne bodo smeli trajati več kot tri ure. Kulturne ustanove in športni objekti bodo lahko odprti od 7. ure do polnoči.

Trgovski centri bodo znova lahko odprti ob koncih tedna in praznikih, bodo pa morali trgovci še naprej skrbeti, da v trgovinah ne bo preveč kupcev hkrati.

RUSIJA

Tudi v Rusiji se bo rahljanje ukrepov predvidoma začelo v torek. O tem bodo odločale posamezne regije. Ponekod se bodo znova odprla določena podjetja, lahko bi dovolili tudi sprehode na prostem in odprtje manjših trgovin, a ne v Moskvi.

V prestolnici bodo še naprej veljale omejitve gibanja na javnih krajih. Bodo pa prihodnji teden znova zagnali industrijo in gradbeništvo, kar pomeni, da bo na delo znova odšlo približno pol milijona Moskovčanov.

HRVAŠKA

Na Hrvaškem bo medtem v ponedeljek sledil že tretji krog sproščanja predpisov, namenjenih zajezitvi covida-19. Znova bo dovoljeno zbiranje do deset oseb ob spoštovanju medsebojne razdalje. Med drugim bodo začeli obratovati gostinski lokali, tudi tisti, ki nimajo odprtih teras. Znova bodo zaživeli vrtci in nižji razredi osnovnih šol.

Poleg tega bodo v ponedeljek znova stekel javni promet med županijami. 15-dnevna samoizolacija za hrvaške voznike tovornjakov v mednarodnem prometu ne bo več obvezna. Vrata bodo lahko odprle avtošole.

Hrvaške oblasti so ukrepe začele rahljati konec aprila. Odprli so že večino trgovin in storitvenih dejavnosti ter nekatere kulturne ustanove. Znova so zagnali mestni in primestni javni promet. Deluje tudi že celoten zdravstveni sistem.

Od sobote je državljanom Evropske unije znova dovoljen vstop v državo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Po vstopu bo treba spoštovati vse epidemiološke ukrepe, med katerimi ni samoizolacije.

SRBIJA

Tudi v Srbiji bodo v ponedeljek znova odprli vrtce, možno bo dnevno bivanje v šolah za otroke, mlajše od 12 let.

Tam so sicer sredi tedna odpravili izredne razmere zaradi novega koronavirusa, vključno s policijsko uro. Že pred tem so začeli uvajati mestni in medmestni javni promet ter železniški promet, odprli so restavracije in lokale. Odprte so tudi že pokrite tržnice, frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri in telovadnice. Nakupovalne centre so odprli v petek.

BELGIJA

V Belgiji se bodo prihodnji teden v okviru druge faze rahljanja ukrepov proti covidu-19 znova odprle vse trgovine, tudi tiste z nenujnim blagom. Že od danes pa lahko v gospodinjstvo na obisk pride skupina štirih ljudi, ki ne živijo tam. Dovoljeni so tudi sprehodi in športne aktivnosti, kot sta tenis in golf, s še dvema drugima osebama.

18. maja bodo predvidoma lahko znova začeli delati frizerji, odprli se bodo tudi muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. Takrat bi se lahko učenci in dijaki začeli postopoma vračati v šole.

Ukrepe so v tej državi začeli rahljati v drugi polovici aprila. Med drugim so se že odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom. V večji meri je začel obratovati javni potniški promet.

GRČIJA

V Grčiji bodo v ponedeljek odprli večino trgovin. V šole se bodo vrnili dijaki zadnjih letnikov srednjih šol, teden dni kasneje tudi ostali dijaki.

Okoli deset odstotkov manjših trgovin, ki so jih zaprli 23. marca ob uvedbi karantene v državi, med drugim knjigarne, trgovine s tehničnim blagom, frizerske salone, so odprli že v začetku tega tedna. 1. junija pa se bodo znova odprli hoteli in restavracije, da bi skušali rešiti turistično sezono v državi.

ŠVICA

V Švici, kjer so nekatere ukrepe omilili 27. aprila, pa bodo prihodnji teden odprli še restavracije, muzeje, galerije, knjižnice in telovadnice. Otroci se bodo lahko vrnili v šole, vendar bo o tem odločal vsak kanton posebej. Od 11. maja lahko srednje šole in univerze znova organizirajo tečaje za do pet ljudi. Javni promet bo potekal po običajnem urniku, prav tako bodo lahko nadaljevali s treningi ljubiteljski in profesionalni športniki. Frizerski saloni, vrtni centri in trgovine s tehničnim blagom so že odprti.

ČEŠKA

Na Češkem bodo prihodnji teden začeli naslednjo fazo rahljanja ukrepov, ko bodo predvidoma lahko svoja vrata odprli bari in restavracije, a bodo lahko sprva goste stregli zgolj na zunanjih terasah, od 25. maja pa tudi v notranjosti. Od 11. maja dalje bodo lahko med drugim odprte tudi kulturne ustanove v državi.

Češka vlada je 24. aprila po šestih tednih odpravila omejitev gibanja in dovolila druženje do 10 ljudi v javnosti. Konec aprila je odprla meje za državljane EU na službeni poti. Odprli so se tudi že knjižnice in živalski vrtovi.



DANSKA

Tudi na Danskem se bo v ponedeljek nadaljevalo sproščanje ukrepov. Odprli bodo trgovske centre. Kavarne, restavracije in srednje šole bodo morale počakati še en teden. Ta država je sicer 15. aprila kot prva v Evropi znova odprla vrtce in šole. Od 20. aprila so med drugim lahko odprti frizerski saloni, saloni za tetoviranje in avtošole. Okrepljeno so začela delovati tudi sodišča.

NORVEŠKA

Na Norveškem pa bodo od ponedeljek odprte vse šole. Že konec aprila so se v šolske klopi vrnili učenci od 1. do 4. razreda osnovne šole, z naslednjim tednom pa se jim bodo pridružili še učenci od 5. do 10. razreda ter srednješolci. Restavracije in bari se bodo odprli 1. junija, a bodo lahko pripravljali le hrano za s seboj

Že 20. aprila so tam svoja vrata odprli tudi frizerski in kozmetični saloni, delati pa so lahko začeli tudi fizioterapevti in psihologi.

ŠPANIJA

Rahljanje ukrepov nadaljujejo tudi v Španiji, kjer so izredne razmere in s tem karanteno podaljšali do 23. maja. V večini regij bodo predvidoma v ponedeljek prešli v drugo fazo, izjema so madridska regija ter deli regij Katalonija, Castilla y Leon, Andaluzija, Valencia in Castilla-La Mancha.

Druga faza med drugim pomeni, da je znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob ohranjanju razdalje, odprtje manjših trgovin, odprejo se lahko tudi terase lokalov in restavracij do polovične zasedenosti. Odprli bodo lahko hotele in turistične namestitve, a ne skupnih območij. Znova bodo možne kulturne prireditve, v zaprtih prostorih se jih bo lahko udeležilo do 30 ljudi, na odprtih pa do 200.

Ukrepe so sicer začeli rahljati sredi aprila, ko je lahko na delo odšlo več sto tisoč ljudi, saj so se odprle številne tovarne in gradbišča. Pred tem so na delo hodili le tisti, ki opravljajo nujne službe. Od konca aprila gredo lahko otroci od znova iz stanovanja, od začetka maja pa lahko ljudje znova zapustijo stanovanje za razgibavanje na prostem.

AVSTRIJA

V Avstriji bodo opuščanje ukrepov nadaljevali v petek, ko se bodo lahko odprli bari in restavracije.

Tam bodo 18. maja šli v šolo otroci od 6. do 14. leta, v začetku junija pa še otroci, stari 15 let in več. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja.

Prve predpise so v tej državi omilili po velikonočnih praznikih. Doslej so odprli že vse trgovine in večino storitev. Odpravili so tudi že omejitev gibanja na prostem, pouk so začeli zaključni letniki srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit.

ITALIJA

V Italiji bodo sproščanje ukrepov predvidoma nadaljevali šele 18. maja. Znova se bodo odprli še trgovine na drobno, muzeji in knjižnice. 1. junija pa bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in lepotni saloni.

Prve ukrepe so začeli rahljati že sredi aprila. Pred tem so imeli ljudje samo dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. 14. aprila pa so ponekod po državi odprli papirnice, knjigarne in trgovine z otroškimi oblačili.

Maja je začel obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Bari in restavracije so lahko začeli ponujati hrano za s seboj. Odprli so se parki in druge zelene površine, ljudje pa lahko znova obiskujejo svoje sorodnike. Znova se lahko tudi gibljejo znotraj svoje dežele. Športne dejavnosti niso več omejene na bližino doma.

PORTUGALSKA

Tudi na Portugalskem naslednje omilitve ukrepov načrtujejo 18. maja, ko se bodo znova odprle šole za dijake zadnjih letnikov. Takrat bodo lahko svoja vrata odprli bari, restavracije, muzeji in galerije. Junija bodo lahko najmlajši znova začeli hoditi v vrtec, odprli se bodo gledališča in kinematografi.

V okviru prve faze so v ponedeljek lahko svoja vrata znova odprle male ulične trgovine, frizerski saloni in prodajalne avtomobilov. Veliki trgovski centri bodo morali na odprtje počakati do 1. junija.

IRSKA

Na Irskem pa bo do 18. maja trajala karantena. Nato bodo začeli obsežnejše postopno sproščanje omejitev. Najprej se bo predvidoma lahko začelo delo na prostem, dovoljeno bo druženje malih skupin na prostem, odprle pa se bodo tudi nekatere trgovine. Bari, restavracije, kinematografi in druga podjetja se bodo odpirali v kasnejših fazah. Šole ostajajo zaprte do konca šolskega leta.

Ta država je nekatere predpise prvič omilila v torek. Ljudje se lahko po novem rekreirajo do pet kilometrov od doma. Starejši od 70 let lahko zapustijo domove, pri čemer se morajo izogibati drugim.

NEMČIJA

V Nemčiji so že sredi tedna precej omilili ukrepe. Odprli so vse trgovine, znova so dovoljeni obiski v domovih za ostarele. Omejitve stikov z drugimi bodo načeloma v veljavi do 5. junija, pri čemer so pravila glede tega nekoliko omilili. Po novem se lahko na prostem druži tudi po več članov dveh različnih gospodinjstev, denimo dve družini.

O postopnem odprtju restavracij, barov in hotelov bodo medtem odločile posamezne dežele. Te bodo določile tudi podrobnosti odpiranja vrtcev in šol, pri čemer se bodo vsi otroci vrnili v vrtce in šole do poletja.

Po nekaterih deželah so sicer že odprli srednje šole za dijake zadnjih letnikov, pa tudi osnovne šole za določene razrede.

MADŽARSKA

Na Madžarskem od ponedeljka stroge omejitve gibanja veljajo samo še v Budimpešti in županiji Pešta, ki obkroža prestolnico. V drugih delih države so odpravili omejitve delovnega časa trgovin, kavarne in restavracije pa lahko na terasah znova strežejo goste. Znova so se odprla tudi zunanja kopališča. Po vsej državi pa so ponovno začele normalno delovati bolnišnice. Poleg tega so dovoljeni obiski pri pediatrih, družinskih zdravnikih in zobozdravnikih.

Šol na Madžarskem maja še ne bodo odprli. Do 15. avgusta so prepovedani javni dogodki z več kot 500 udeleženci.

Pretekli teden so tamkajšnje oblasti odprle meje za poslovna potovanja iz šestih držav, Avstrije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke in Južne Koreje. Na tem seznamu ni Slovenije.

POLJSKA

Sproščanje ukrepov so v ponedeljek nadaljevali tudi na Poljskem, kjer so ponovno odprli hotele in nakupovalna središča. Dva dni kasneje so sledili vrtci. Odprli so tudi fizioterapije, muzeje, knjižnice in športna igrišča.

SLOVAŠKA

Na Slovaškem pa so v sredo odprli vse trgovine z izjemo trgovskih centrov. Z nekaterimi omejitvami so vrata odprli tudi hoteli in zunanje terase restavracij, barov in kavarn. Prav tako so lahko začele delati številne storitvene dejavnosti, kot so frizerski saloni in taksi službe. Odprle so se še znamenitosti na prostem, muzeji in galerije.