stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropa se odpira, v Franciji in na Nizozemskem bodo lahko šli k frizerju

Deli na:
Evropa se odpira, v Franciji in na Nizozemskem bodo lahko šli k frizerju

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V več evropskih državah se danes nadaljuje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu, med drugim na Hrvaškem in v Srbiji, kjer se bodo deloma odprli šole in vrtci. Šole se bodo odprle tudi v več drugih državah, med drugim na Nizozemskem, ki se s tem pridružuje državam, ki rahljajo ukrepe. Sproščanje danes začenja tudi Francija.

V Franciji se bo odprla večina trgovin, frizerski in kozmetični saloni, knjižnice in manjši muzeji. Povsod bodo dovoljene tudi posamične športne aktivnosti na prostem. Ljudje bodo lahko začeli znova potovati po državi brez posebne izjave, ki jo potrebujejo trenutno. Šli bodo lahko do 100 kilometrov od doma.

Frizerski in kozmetični saloni se bodo odprli tudi na Nizozemskem. Odprli se bodo še vrtci in osnovne šole. Dovoljeni bodo določeni športi, kot so golf, plavanje in tenis.

Vrtci in nižji razredi osnovnih šol bodo znova zaživeli tudi v Srbiji in na Hrvaškem. Na Hrvaškem bo znova dovoljeno zbiranje do deset oseb. Med drugim bodo začeli obratovati gostinski lokali, tudi tisti, ki nimajo odprtih teras. Poleg tega bodo znova zagnali javni promet med županijami.



Otroci se bodo lahko v šole vrnili tudi v Švici, o čemer odločajo posamezni kantoni. Tam bodo odprli še restavracije, muzeje, galerije, knjižnice in telovadnice. V Belgiji se bodo znova odprle vse, v Grčiji pa večina trgovin.

Z rahljanjem ukrepov nadaljujejo tudi v Španiji. V večini regij bodo predvidoma v ponedeljek prešli v drugo fazo, izjema so madridska regija ter deli regij Katalonija in Castilla y Leon. V drugi fazi je znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob ohranjanju razdalje, odprtje manjših trgovin, teras lokalov in restavracij do polovične zasedenosti.

Na terasah bodo lahko bari in restavracije goste stregli tudi na Češkem, kjer se bodo lahko odprle tudi kulturne ustanove.