Revija Reporter
Svet

Proces stoletja na Slovaškem: začenja se sojenje za umor novinarja in njegove zaročenke

STA

19. dec. 2019 5:55

Deli na:

Slovaško je pretresel umor preiskovalnega novinarja.

Reuters

Na Slovaškem se danes začenja sojenje zaradi februarja lani umorjenega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove. Sodni proces proti štirim obtoženim so že vnaprej označili za enega najbolj odmevnih v zgodovini države, ki ga bodo budno spremljali tudi v drugih državah.

Preiskovalni novinar Kuciak in Kušnirova sta bila 21. februarja 2018 ustreljena na svojem domu. Kuciak je med drugim preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma. Privedli so do odstopa premierja Roberta Fica.

Obsežna preiskava, ki je na Slovaškem še niso imeli, je septembra lani privedla v aretacijo štirih ljudi, kasneje pa so aretirali še domnevnega organizatorja umora.

Na zatožno klop bodo danes zaradi dvojnega umora sedli domnevni naročnik umora, podjetnik Marian Kočner, domnevna organizatorka Alena Zsuzsova ter domnevna morilca Tomaš Szabo in Miroslav Marček. Grozi jim dosmrtni zapor.

Domnevni posrednik pri umoru, poslovnež Zoltan Andrusko je s tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde ter s svojimi informacijami policijo privedel do naročnika umora. Zaradi sodelovanja ga čaka nižja kazen.

Današnji začetek sodnega procesa je dejansko še predobravnava in bo zato trajal le en dan. Tričlanski senat bo nato odločil, ali sprejmejo obtožnico ali pa primer vrnejo preiskovalcem. Kljub temu se je za spremljanje dogodka akreditiralo skoraj sto novinarjev, okoli polovica iz tujine. Če sodišče danes sprejme obtožbo, bo tudi določilo termin za glavno obravnavo, ki bi se lahko začela predvidoma v januarju.