pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija je po oceni IMF že v recesiji, zaradi Ukrajine pospešeno odteka kapital

Deli na:
Rusija je po oceni IMF že v recesiji, zaradi Ukrajine pospešeno odteka kapital

Foto: Reuters

Mednarodni denarni sklad je danes ocenil, da je Rusija že v recesiji. Hkrati je precej poslabšal gospodarsko napoved za največjo državo na svetu, saj ji je v začetku aprila v najnovejšem poročilu o obetih za svetovno gospodarstvo za letos kljub krizi v Ukrajini napovedal 1,3-odstotno rast. Zdaj ji napoveduje 0,2-odstotno rast.

"Če recesijo definiramo kot negativno rast v dveh zaporednih četrtletjih, potem je Rusija v recesiji," je danes v Moskvi povedal vodja misije IMF za to državo Antonio Spilimbergo, sicer nekdanji vodja misije IMF za Slovenijo.

IMF se je za občutno znižanje napovedi gospodarske rasti odločil zaradi "težkih trenutnih razmer in velike negotovosti, povezane z geopolitičnimi napetostmi in sankcijami".

"To vse zelo negativno vpliva na investicijsko klimo. Pričakujemo, da se bo padec investicij, ki smo ga zabeležili lani, letos še poglobil," je pojasnil Spilimbergo, ki se je z misijo IMF približno dva tedna mudil v Moskvi.

Rusko gospodarstvo se je v prvem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja skrčilo za 0,5 odstotka, tamkajšnje finančno ministrstvo pa je ta mesec opozorilo, da bi lahko rusko gospodarstvo v drugem četrtletju zdrsnilo v recesijo.



Iz Rusije zaradi krize v Ukrajini, v katero se je zapletel ruski predsednik Vladimir Putin, Moskva pa je bila s strani Zahoda deležna sankcij, v zadnjih tednih pospešeno odteka kapital.

Spilimbergo ocenjuje, da bo odliv kapitala letos dosegel 100 milijard dolarjev, pri čemer po njegovem mnenju ostaja visoka stopnja negotovosti.

Ruska vlada ocenjuje, da bo odliv kapitala znašal od 70 do 100 milijard dolarjev, čeprav je po podatkih tamkajšnje centralne banke v prvem četrtletju že dosegel 50,6 milijarde dolarjev.

V začetku aprila je IMF Rusiji za prihodnje leto napovedal 2,3-odstotno gospodarsko rast, zdaj pa je to napoved znižal na odstotek.