Revija Reporter
Svet

Rusi so Srbom dostavili nova letala mig-29

STA

4. okt. 2017 6:00

Deli na:

MiG-29

Wikimedia commons

Na srbsko vojaško letališče Batajnica je v ponedeljek prispelo rusko transportno letalo, ki je pripeljalo dve vojaški letali mig-29 kot del vojaško-tehnične pomoči Moskve Beogradu.

Do petka naj bi prispeli še štirje migi, kar bodo prva nova vojaška letala v srbski vojski po razpadu nekdanje JLA. Letalske sile posodablja tudi Hrvaška.

Za rusko vojaško pomoč Srbiji sta se v začetku julija dogovorila predsednika držav Vladimir Putin in Aleksandar Vučić. Srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin, ki je povedal, da bodo do petka prispela še štiri letala, je spomnil, da v Batajnico nova vojaška letala niso prispela že od leta 1987.

Načelnik generalštaba srbske vojske general Ljubiša Diković je ocenil, da gre za zgodovinski dogodek, s katerim so rešili srbsko vojaško letalstvo. Napovedal je, da bodo hkrati krepili obrambne sposobnosti Srbije.

V ponedeljek so v Srbijo prispeli tudi ruski strokovnjaki, ki bodo s srbskimi kolegi sestavljali nova letala. Letalske okrepitve nameravajo predstavili na paradi ob dnevu osvoboditve Beograda 20. oktobra.

Tudi Hrvaška namerava nadomestiti svoja stara vojaška letala mig-21 iz časov JLA, a so se odločili za nakup letal zahodne izdelave. Včeraj so na hrvaškem ministrstvu za obrambo odprli ponudbe, ki so jih julija zahtevali od petih potencialnih prodajalcev - ZDA, Izraela, Grčije, Švedske in Južne Koreje.

Ponudbe so poslale ZDA, Izrael in Grčija, ki naj bi ponudile rabljene različice letal F-16, ter Švedska, ki bi Hrvaški prodala nova letala gripen JAS-39. V včerajšnjem sporočilu niso navedli podrobnosti o posameznih ponudbah.

Prispele ponudbe bodo preučevali naslednja dva meseca. Pri končno izbiri bodo poleg značilnosti in zmožnosti letal odločilni mednarodna pogodba, cena in paket poslovno-gospodarskega sodelovanja, so zapisali na spletni strani hrvaškega ministrstva za obrambo.

Hrvaška namerava kupiti 12 vojaških letal, ki naj bi na Hrvaško prispela do leta 2020. Na Hrvaškem ocenjujejo, da bodo za letala plačali milijardo evrov proračunskega denarja.