pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin poslal vojake v Venezuelo

Deli na:
Putin poslal vojake v Venezuelo

Rusko letalo An-124 v spremstvu lovcev Su-27 (fotografija je simbolična). - Foto: Wikimedia

Na letališču v Caracasu sta v nedeljo pristali ruski vojaški letali, na katerih so bili vojaki in oprema. Kot so sporočili z ruskega veleposlaništva v Venezueli, sta bili letali poslani v okviru tehničnega vojaškega sodelovanja med državama.

Po poročanju venezuelskih medijev sta na letališču v Caracasu pristala tovorno letalo antonov 124 in potniško letalo iljušin 62, na katerih je bilo okoli 100 ruskih vojakov in 35 ton tovora.

Rusko delegacijo vodi poveljnik ruskih kopenskih sil general Vasilij Tonkoškurov, je poročala venezuelska televizija NTN24.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je minuli teden napovedal, da bo Rusija v prihodnjih dneh Venezueli, ki se je zaradi slabega vodenja znašla v hudi politični in gospodarski krizi, poslala več ton zdravil.

Ruska in venezuelska vojska sta decembra lani izvedli skupne vojaške vaje v Venezueli. Rusija je na njih sodelovala z dvema strateškima bombnikoma tupoljev Tu-160, ki lahko nosita jedrsko orožje.



Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes opozoril, da ZDA ne bodo stale križem rok, medtem ko Moskva pošilja svoje vojake v podporo Madurovemu režimu. V telefonskem pogovoru z ruskim zunanji ministrom Sergejem Lavrovom je obsodil krepitev ruske vojaške navzočnosti v Venezueli, ki da podaljšuje politično krizo v tej južnoameriški državi.

Pompeo je še pozval Rusijo, naj preneha z nekonstruktivnim obnašanjem in podpre opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija se je v venezuelski krizi postavila na stran predsednika Madura, ki se oklepa oblasti, čeprav je državo pripeljal na rob propada.

ZDA skupaj s številnimi evropskimi in latinskoameriškimi državami podpirajo opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, ki se je pred dvema mesecema razglasil za začasnega predsednika države in se zavzema za nove predsedniške volitve.