andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pentagon je bil prisiljen prizemljiti celotno floto super dragih letal F-35

Deli na:
Pentagon je bil prisiljen prizemljiti celotno floto super dragih letal F-35

F-35 Lightning II - Foto: Reuters

Pentagon je včeraj prizemljil celotno floto najnaprednejših za radarje nevidnih vojaških letal F-35, potem ko je konec septembra eno od teh letal strmoglavilo med vojaško vajo v Južni Karolini. Pilot se je uspel varno izstreliti, letalo pa je popolnoma uničeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik programa F-35 Joe DellaVedova je dejal, da so ZDA in njeni mednarodni partnerji - vključno z Veliko Britanijo in Izraelom - začasno prekinili vse polete letal F-35, dokler ne bodo na vseh pregledali oziroma zamenjali cevi za gorivo v motorju.

Odločitev za pregled cevi v motorju v celotni floti letal je bila po njegovih pojasnilih sprejeta zaradi podatkov v preiskavi o strmoglavljenju letala FR-35B v bližini Beauforta v Južni Karolini 28. septembra.

Pregled naj bi končali v naslednjih 24 do 48 urah.


Letalo je strmoglavilo le dan potem, ko so ameriške sile ta tip letala prvič uporabile v napadih na talibanske tarče v Afganistanu. "Sprejeli bomo vse ukrepe, ki so potrebni, da bomo zagotovili varne operacije," je dejal DellaVedova.

Britansko ministrstvo za obrambo je sicer medtem tvitnilo, da vsi poleti lovcev F-35 v britanski vojaški floti niso bili preklicani. Varnost je naš glavni cilj, Velika Britanija se je zato odločila, da določene lete prizemlji kot previdnostni ukrep, medtem ko preučujemo izsledke preiskave, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva.

Za radarje nevidno vojaško letalo, ki je najdražje v zgodovini, trenutno uporabljajo izraelska, britanska in ameriška vojska.

Napredni lovci F-35 so vrhunec ameriške vojaške tehnologije. Vsako letalo stane okoli 94 milijonov dolarjev. Ta lovska letala veljajo za izjemno zmogljiva, a se na drugi strani ubadajo tudi s številnimi tehničnimi težavami, zaradi česar rastejo tudi njihovi stroški tako za izdelavo kot vzdrževanje.