pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rošade v Junckerjevi ekipi

Deli na:
Rošade v Junckerjevi ekipi

Foto: Reuters

V Bruslju se bodo danes nadaljevala usklajevanja glede nove Evropske komisije, potem ko so odbori v Evropskem parlamentu v sredo končali ocenjevanje komisarskih kandidatov. Slovenska kandidatka Alenka Bratušek je edina, ki sta jo pristojna odbora zavrnila. V parlamentu sedaj od Slovenije pričakujejo predlog nove kandidatke ali kandidata.

Trenutno se kot najverjetnejša kandidatka neuradno omenja ministrica brez listnice, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Violeta Bulc. A počakati je treba na odločitev vlade, ki bo novo kandidatko ali kandidata predvidoma izbirala danes.

Počakati je treba tudi še na odziv prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Ta negativne ocene za Bratuškovo, ki jo je sam izbral s slovenskega seznama treh komisarskih kandidatov, za zdaj ni komentiral.

Vprašanje je, kateri resor naj bi prevzela nova slovenska kandidatka ali kandidat. Malo verjetno je, da bo lahko Slovenija ohranila položaj podpredsednice za energetsko unijo.


Nekaj strukturnih sprememb v Junckerjevi ekipi se je že zgodilo: njegova desna roka in prvi podpredsednik, Nizozemec Frans Timmermans, bo poleg vrste nalog pristojen tudi za trajnostni vidik evropskih politik in nadzor nad kodeksom ravnanja ter bo tako nekakšen super komisar.

Resorne spremembe so evropski poslanci zahtevali tudi v primeru Madžara Tiborja Navracsicsa, kandidata za komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo.

Za danes je predviden sestanek predsednikov vseh odborov, ki naj bi opravili prvi pregled stanja po koncu ocenjevanja kandidatov. Predvideni so tudi pogovori Junckerja s ključnimi igralci v Evropskem parlamentu.

Sestanek predsednikov političnih skupin v parlamentu, ki bodo sprejeli končne odločitve, pa so preložili z danes na začetek prihodnjega tedna. Parlament naj bi o celotni Junckerjevi ekipi glasoval 22. oktobra, nova komisija pa naj bi začela delati 1. novembra.