zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hill na popravnem izpitu skušal prepričati evropske poslance

Deli na:
Hill na popravnem izpitu skušal prepričati evropske poslance

Foto: Reuters

Britanec Jonathan Hill, kandidat za evropskega komisarja za finančne storitve, je skušal včeraj na drugem zaslišanju pred odborom Evropskega parlamenta za ekonomske in monetarne zadeve (ECON) popraviti slab vtis s prvega zaslišanja, na katerem je bil po mnenju članov odbora neprepričljiv.

Na "popravnem izpitu" je Hill po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA skušal odgovoriti na čim več poslanskih vprašanj ali se jim vsaj ni izogibal. Ni pa želel odgovarjati glede rezultatov pregledov sistemsko pomembnih bank v območju evra, ki bodo znani konec meseca, češ da ne želi spodbuditi špekulacij.

Britanski komisarski kandidat je bil deležen kritik zaradi svojega pozitivnega stališča do t.i. listinjenja oz. oblikovanja izvedenih finančnih instrumentov.

Po mnenju nekaterih poslancev je namreč ta finančni instrument botroval izbruhu gospodarske in finančne krize leta 2008. Hill je opozoril, da bi morali razlikovati med "tveganimi in kakovostnimi vrednostnimi papirji", in poudaril, da si nihče ne želi takih težav, kot smo jih imeli v preteklosti.


Nekateri poslanci so bili kritični tudi do Hillovega idealnega scenarija, po katerem bi finančni trgi leta 2019 cveteli. Tako so padle opazke, da gre za pravljice, nekateri pa so ga označili za "Nostradamusa EU". Hill je ob tem poudaril, da nima namena storiti ničesar, kar bi EU naredilo medvedjo uslugo ali jo postavilo na slab glas, temveč se bo vedel korektno.

Dejal je še, da skupni evropski sistem jamstev za bančne vloge ni na njegovem dnevnem redu, temveč je v ospredju harmonizacija različnih nacionalnih sistemov.

Niti v pisnih odgovorih niti na včerajšnjem zaslišanju Hill ni predložil seznama strank svojega nekdanjega podjetja. "To ne pomeni, da ne želim objaviti seznama, ne morem ga," je poudaril in pojasnil, da so nekatera podjetja danes v drugi lasti. "Vtis, da sem insider na finančnem področju, preprosto ni pravilen," je še dejal. Povedal je, da se je, nasprotno, že v času, ko je bil član lordske zbornice, zavzemal za zaostritev pravil glede lobiranja.

Hill je še ocenil, da bodo Britanci na referendumu odločali o morebitnem izstopu iz EU, a izrazil prepričanje, da se bodo odločili za članstvo v uniji.