mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rohani muslimane pozval k boju proti Ameriki in "rakastemu tumorju" Izraelu

Deli na:
Rohani muslimane pozval k boju proti Ameriki in "rakastemu tumorju" Izraelu

Iranski predsednik Hasan Rohani. - Foto: Profimedia

Iranski predsednik Hasan Rohani je včeraj znova udrihal po Izraelu in ga označil za tumor Bližnjega vzhoda. Muslimane z vsega sveta je ob tem pozval, naj se združijo proti Tel Avivu in njegovi zaveznici ZDA, ki želi zasužnjiti Bližnji vzhod, Savdijcem pa je zagotovil, da so "bratje", ki jih bo Teheran zaščitil.

"Eden najhujših rezultatov druge svetovne vojne je bilo oblikovanje tega nezakonitega režima, imenovanega Izrael, ki je vodil v pojav tumorja na Bližnjem vzhodu," je dejal Rohani med novinarsko konferenco v tamkajšnji prestolnici Teheran.

Še huje je po njegovih navedbah to, da ZDA cenijo ta odnos z Izraelom in državno varnostjo bolj kot karkoli drugega v regiji. Izrael lahko tako počne kar želi, med drugim tudi zlorablja Palestince, je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Rohani je še dejal, da bi se morale muslimanske vlade - namesto, da bi "pred kriminalce razgrnile rdečo preprogo" - združiti proti ZDA in "rakastemu tumorju v regiji", poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Savdsko Arabijo, sicer nasprotnico Teherana, je pozval, naj prekine odvisnost od "žaljive" vojaške pomoči ZDA. "Z vso močjo smo pripravljeni braniti interese Savdijcev pred terorizmom," je zatrdil.

ZDA in Izrael sta na mednarodnem prizorišču največja kritika Irana. Med drugim ga obtožujeta, da se na Bližnjem vzhodu poslužuje agresivnih taktik. ZDA so poleg tega maja odstopile od mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, odtlej pa so proti Teheranu uvedle vrsto sankcij.

Poleg tega je v regiji glavna nasprotnica in tekmica Teherana še Savdska Arabija. Rijad je prekinil diplomatske odnose z Iranom, ko je v januarja 2016 skupina protestnikov vdrla v njegovo veleposlaništvo v Teheranu. Državi se poleg tega med drugim posredno spopadata v Siriji, predvsem pa v Jemnu, kjer Savdijci podpirajo mednarodno priznano vlado, Iranci pa šiitske uporniške Hutije.