Revija Reporter
Svet

Republikancem je davčna reforma tako pomembna, da je podpredsednik Pence preložil obisk Bližnjega vzhoda

STA

19. dec. 2017 11:54 Osveženo: 11:55 / 19. 12. 2017

Deli na:

Podpredsednik ZDA Mike Pence je zaradi glasovanja o davčni reformi v ameriškem kongresu preložil obisk na Bližnjem vzhodu, ki bi ga moral začeti danes.

Kot je v ponedeljek pojasnila njegova tiskovna predstavnica, bo Izrael in Egipt po novem načrtu obiskal sredi januarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Davčno reformo, ki so jo v petek uskladili republikanski pogajalci senata in predstavniškega doma, morata zdaj potrditi še oba domova ameriškega kongresa. Predstavniški dom bo o njej predvidoma glasoval danes, senat pa drevi ali v sredo.

V senatu je za potrditev davčne reforme potrebnih 50 glasov, republikancev pa je 52. Ker republikanci reformo sprejemajo brez sodelovanja demokratov, je pomemben vsak njihov glas. Senator John McCain se je moral zaradi boja z rakom vrniti domov v Arizono, zato imajo republikanci zdaj res tesno večino.

"Nekaj senatorjev očitno ne bo moglo glasovati, zato podpredsednik meni, da je pomembno, da je zraven pri največjem zmanjšanju davkov v zgodovini ZDA," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovani vir v ameriški administraciji.

Obenem so ameriške oblasti zavrnile ugibanja, da je Pence obisk preložil zaradi krvavih protestov, ki so izbruhnili, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump razglasil Jeruzalem za prestolnico Izraela.