slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

Kate Middleton se ne bo vrnila v javnost vsaj do jeseni .. Odkrito.si

Kate Middleton - stanje je zelo resno!

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republika Srbska je slovenskemu podjetju dolžna kar 46 milijonov evrov odškodnine

Deli na:
Republika Srbska je slovenskemu podjetju dolžna kar 46 milijonov evrov odškodnine

Reka Vrbas, BiH - Foto: arhiv Svet24

Entiteta BiH Republika Srbska bo morala slovenskemu podjetju Viadukt izplačati 46 milijonov evrov odškodnine zaradi enostranske prekinitve pogodbe za izgradnjo hidroelektrarn na reki Vrbas, piše banjaluški portal Capital. Vlada entitete je pred tem dala jamstvo, da bo dolg, če arbitražna razsodba ne bo razveljavljena, poplačala.

Arbitražni svet v Londonu je v začetku meseca zavrnil zahtevo Republike Srbske za razveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča v Washingtonu, kar pomeni, da mora entiteta BiH slovenskemu podjetju Viadukt izplačati 90 milijonov konvertibilnih mark (46 milijonov evrov) odškodnine zaradi enostranske prekinitve pogodbe o izgradnji hidroelektrarn na Vrbasu.

Vlada entitete BiH je leta 2004 s HES Vrbas, katerega večinski lastnik je slovenski Viadukt, podpisala 165 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo za izgradnjo dveh hidroelektrarn. Leto kasneje je okoli 20.000 Banjalučanov podpisalo peticijo proti temu projektu. Ker projekta tudi po desetih letih niso izpeljali, so pogodbo septembra 2015 razdrli, navaja Capital.

HES Vrbas je oktobra 2015 na vlado Republike Srbske vložil odškodninski zahtevek zaradi odpovedi pogodbe. Ker je vlada zahtevo zavrnila, je Vidaukt kot večinski lastnik HES Vrbas leta 2016 v Washingtonu vložil zahtevo za arbitražo z BiH.Arbitražno sodišče v Washingtonu je leta 2022 razsodilo, da mora Republika Srbska Viaduktu izplačati 90 milijonov konvertibilnih mark odškodnine.

Vlada entitete je nato vložila zahtevo za razveljavitev te odločitve in dala brezpogojno jamstvo, da bo dolg poplačala, če odločba ne bo razveljavljena.

Pravni zastopnik Viadukta Predrag Baroš je za Capital potrdil, da je arbitražno sodišče 1. maja sprejelo odločitev in v celoti zavrnilo zahtevo za razveljavitev arbitražne razsodbe. Pojasnil je še, da je bila s sklepom arbitražnega sodišča razveljavljena tudi blokada izvajanja postopka izvršbe.