ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Svet

Renault bo odpuščal in celo zapiral tovarne; v Revozu še čakajo, kaj jim bodo povedali Francozi

Deli na:
Renault bo odpuščal in celo zapiral tovarne; v Revozu še čakajo, kaj jim bodo povedali Francozi

Novi Renault Clio, kakršne izdelujejo v Revozu. - Foto: Profimedia

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault bo predvidoma ta teden predstavil načrte za temeljito prenovo svojega delovanja. Za četrtek je sklican sestanek s sindikati o načrtu zmanjševanja stroškov, v katerem sindikati pričakujejo ukinjanje delovnih mest in tudi zaprtje nekaterih obratov.

Renault, ki se sooča s padcem prodaje in dobičkonosnosti, kar je koornavirusna kriza še potencirala, bo po napovedih ta teden predstavil temeljito prenovo svojega delovanja ter tudi partnerstva z Mitsubishijem in Nissanom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Družba, v kateri ima država 15-odstotni lastniški delež, bi lahko zaprla več tovarn v Franciji. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je včeraj povedal, da država ne bo zahtevala ohranitve delovnih mest v zameno za državno podporo.

Se bo pa moral Renault, da bo dobil pet milijard evrov državne pomoči, pridružiti francosko-nemškemu projektu razvoja avtomobilskih baterij, je povedal minister. "Renault se mora zavezati, da bo postal deležnik v zavezništvu za baterije. To je eno od področij, o katerih se še pogajamo," je po navedbah AFP za televizijo BFM dejal minister.

Družba naj bi po poročanju AFP v petek predstavila načrt za zmanjšanje stroškov za dve milijardi evrov v treh letih.

Za četrtek je Renault sklical sestanek s sindikati glede zmanjševanja stroškov, poroča agencija Reuters. "Glavno vodstvo bo formaliziralo tisto, čemur pravi dve milijardi evrov vreden načrt zmanjševanja stroškov, v katerem je pričakovati zmanjšanje števila zaposlenih in zapiranje proizvodnih obratov," je po navedbah Reutersa v video posnetku dejal predstavnik CGT Fabien Gache.Renault večino svojih modelov proizvaja v tujini. Eden od proizvodnih obratov je Revoz v slovenskem Novem mestu, kjer izdelujejo peto generacijo clia, twingo in električni smart forfour.

Revoz je zaradi epidemije novega koronavirusa sredi marca ustavil proizvodnjo. Nato jo je v začetku maja ponovno vzpostavil v dveh izmenah, polovične nočne izmene, katere vzpostavitev je bila napovedana za 12. maj, pa, kot so povedali minuli teden, zaenkrat ne bo, tako da bodo prekinil sodelovanje z okoli 400 delavci. Šlo naj bi med drugim za odpoved agencijskim delavcem in predčasno upokojevanje.

V Revozu so prejšnji teden povedali, da brez polovične nočne izmene trenutno dnevno izdelajo 630 vozil oz. približno 150 manj, kot so jih v dveh izmenah in pol. To dnevno proizvodnjo bodo ohranili, so zagotovili in potrdili, da se Revozovi oz. Renaultovi načrti, po katerih bodo predvidoma v prihodnjih mesecih začeli izdelovati tudi električni twingo, niso spremenili.

Revozov sindikalist Slavko Pungeršič je včeraj za STA povedal, da v novomeški avtomobilski tovarni še niso dobili nobenih informacij glede Renaultovih ukrepov. Po njegovih besedah naj Revozovo vodstvo v pogovorih o prestrukturiranju Renaultovih tovarn ne bi sodelovalo, vse pa naj bi se dogajalo na ravni vodstva Renaultove skupine in francoske vlade.

Več informacij o prestrukturiranju pričakujejo od četrtkove večerne skupne videokonference, uradno pa naj bi bili Renaultovi načrti oz. ukrepi prestrukturiranja znani v petek, je še povedal Pungeršič.

Loading...