ženska Dobra karma

Odnos z mamo je pogosto najbolj boleč, ker je tak...

poroka, koronavirus Svet24.si

Kacin žuga z drastičnim ukrepom: »Če rečeš ...

roman-jakič, zoran-janković Reporter.si

Če je preiskavo pri Počivalšku vodila »globoka...

ograja, žičnata ograja Svet24.si

Afera žičnata ograja: Brez obtožnice v pozabo

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Četrtina članov DeSUS se je uprla Pivčevi

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

NIKA ZORJAN (presenečenje) (2 of 2) Njena.si

To je babica Nike Zorjan

Slovenija

Slovenski zdravniki pozivajo vlado, da pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo za zdravstvene delavce

Deli na:
Slovenski zdravniki pozivajo vlado, da pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo za zdravstvene delavce

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Mladi zdravniki Slovenije, PRAKTIK-UM, Sindikat zdravnikov družinske medicine, FIDES - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Zdravniška zbornica Slovenije in SZD v javnem pozivu pozivajo vse odgovorne, predvsem pa Vlado Republike Slovenije, naj pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo in ustrezno delovno okolje za zdravstvene delavce.

Zdravniški organizaciji in panožna sindikata vlado pozivajo, naj zdravstvenim delavcem pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo. Standardi za varno delo v zdravstvu se kljub jasni zakonodaji po njihovih navedbah nižajo iz dneva v dan. Primanjkuje ustreznih mask, zaščitnih plaščev, zaščite za oči in ustreznih rokavic. Kot poudarjajo podpisniki javnega poziva, ne gre za kaprico, gre za življenja zdravstvenih delavcev in njihovih bolnikov.

Njihov dopis v celoti objavljamo:

Poziv Vladi RS, da pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo za zdravstvene delavce

Standardi za varno delo v zdravstvu se kljub jasni zakonodaji nižajo iz dneva v dan. Kar je bilo še prejšnji teden nesprejemljivo, je v tem tednu zaradi pomanjkanja zaščitne opreme vsakdanja praksa. Primanjkuje zaščitne opreme: ustreznih mask (FFP3, FFP2), zaščitnih plaščev, zaščite za oči, ustreznih rokavic. Opozarjamo, da zdravstveni delavci ne pristajamo na delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije COVID-19.

V kolikor širjenja okužbe v zdravstvenih ustanovah ne bomo zamejili, predstavlja to tempirano bombo za ponoven razmah epidemije v Sloveniji. Da bi to preprečili, potrebujemo ustrezno zaščitno opremo. Tako kot kirurg ne more operirati brez skalpela, tudi zdravstveni delavci v času pandemije ne moremo delati brez ustrezne zaščitne opreme!

Italijanski Inštitut za javno zdravje poroča, da je s COVID-19 okuženih že več kot 5000 zdravstvenih delavcev, kar predstavlja približno 9 % vseh zabeleženih okužb v Italiji.

Samo med italijanskimi zdravniki je do sedaj zabeleženih 25 smrtnih žrtev, zanesljivih podatkov za ostale delovne skupine še ni. Neustrezna zaščitna oprema je zagotovo ključni dejavnik, da so se zdravstveni delavci okužili, zboleli in nekateri tudi umrli. Po podatkih iz literature namreč ob uporabi ustrezne zaščitne opreme ni zbolel nihče od zdravstvenih

  1. Delo v zdravstvu brez ustrezne zaščitne opreme ni varno

(https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30097-9/fulltext)

Zdravstveni delavci smo prerazporejeni na številna delovišča in vskočimo na pomoč, kjer le lahko. Pri delu brez ustrezne zaščitne opreme lahko okužbo z novim koronavirusom prenesemo na številne bolnike in sodelavce, pa tudi na svoje najbližje. Ukrepi omejitve socialnih stikov in higiene ne bodo učinkoviti, če se bo epidemija zaradi neustrezne zaščitne opreme ponovno razširila preko nas!

Ustrezno zaščitno opremo je potrebno pravočasno dobaviti ali izdelati. Odgovornost za to področje je z dnem 25. 3. 2020 prevzel državni sekretar Ministrstva za obrambo g. Damijan Jaklin. V kolikor g. Jaklin in njegova delovna skupina naloge ne bo izpeljala, tudi mi ne bomo mogli izpeljati naše - to je zdravljenje slovenskih bolnikov. Tudi morebitna novo izdelana zaščitna oprema mora biti v skladu z uveljavljenimi pravili, ki veljajo za zaščitno opremo.

  1. Zagotovitev ustreznega delovnega okolja

 Poleg zaščitne opreme je treba zagotoviti ustrezne delovne pogoje za zdravstvene delavce. Po podatkih iz zgoraj navedenega članka na dovzetnost zdravstvenih delavcev do okužbe COVID-19 vpliva tudi intenzivnost dela, število odmorov, število pregledov, ki jih zdravnik opravi v enem dnevu, itd. Povišana raven stresa in pomanjkanje spanca oslabita imunski sistem posameznika, kar pomeni, da je okužba s COVID-19 izjemno nevarna za izčrpane zdravstvene delavce, tudi če so sicer mladi in zdravi. Za vse zaposlene, ki lahko pri delu z bolniki pridejo v stik z novim koronavirusom, bi bilo potrebno zagotoviti možnost nastanitve izven doma in ustrezno poskrbeti za osnovne fiziološke potrebe po prehrani in spancu.

  1. Sistemsko zbiranje opreme za morebitno kasnejšo reciklažo

Pozivamo vlado, naj glede na pomanjkanje OVO opreme pozove vse zdravstvene ustanove k varnemu zbiranju zaščitne opreme (predvsem FFP2/FFP3 mask) za morebitno kasnejšo sterilizacijo in ponovno uporabo. Zaradi težav pri dobavi ustrezne zaščitne opreme, (kirurške maske za večino zdravstvenih delavcev niso ustrezna zaščitna oprema!) smo bili prisiljeni iskati rešitve za nas in naše bolnike. Vemo, da za morebitno ponovno uporabo opreme prihaja v poštev le omejen nabor metod sterilizacije. Postopki so počasni in neizogibno skrajšajo življenjsko dobo zaščitni opremi. Ne smemo dovoliti, da ostanemo povsem brez opreme. Trenutno postopki sterilizacije še niso na voljo, številni kolegi pa iščejo rešitve in sodelujejo pri iskanju le-teh. Potrebno je urediti tudi ustrezno uničenje odslužene opreme.

Pozivamo vse odgovorne, predvsem pa Vlado Republike Slovenije, naj pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo in ustrezno delovno okolje za zdravstvene delavce. Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov!

Mladi zdravniki Slovenije
PRAKTIK-UM, Sindikat zdravnikov družinske medicine
FIDES - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije
Zdravniška zbornica Slovenije
SZD

Loading...