zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

kepa zlata, zlato Svet24.si

FOTO: Našel dobrih 60.000 evrov »težko« kepo ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

vinograd, vinska trta Svet24.si

18-letnika lovili med vinogradi, ustavilo ga je ...

kraljica Svet24.si

Britanska kraljica ponuja sanjsko službo za zelo ...

nzmagovalec eufinale_thomas hanses Njena.si

Zmagovalec Evrovizije: Sem biseksualec

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

Slovenija

Kitajci šokirali Gorenje z napovedjo, da bodo odpustili 270 ljudi; sindikat grozi z vojno

Deli na:
Kitajci šokirali Gorenje z napovedjo, da bodo odpustili 270 ljudi; sindikat grozi z vojno

Foto: Primož Lavre - Fotografija je simbolična.

Sindikat Skei Gorenje se bo danes na novinarski konferenci podrobneje odzval na napoved vodstva družbe, da bo ob poslovnem preoblikovanju družbe in novi organizaciji ter sistemizaciji delovnih mest presežnih predvidoma 270 delavcev matične družbe. Sindikat je sicer pripravljen tudi na najbolj radikalne ukrepe.

V Gorenju po preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo poteka poslovno preoblikovanje družbe in skupine, kar med drugim predvideva tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest v matični družbi. Z reorganizacijo želi družba zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj, poudarjajo v Gorenju.

Kot so v podjetju, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, oznanili v četrtek, bo posledica teh procesov tudi zmanjševanje števila zaposlenih v podpornih službah v skupini. To naj bi dosegli z mehkimi metodami, kot je upokojevanje. Na tistih delovnih mestih, za katere bodo ugotovili, da ni več potrebe po delu, pa tudi z odpovedmi pogodb o zaposlitvi.

Ob tem zagotavljajo, da bo družba pripravila program presežnih delavcev, pri čemer so sindikatu in svetu delavcev že poslali predlog dogovora o kriterijih za določitev presežnih delavcev, vendar pa naj bi posvetovanje zavrnila in napovedala, da pri nadaljnjih posvetovanjih z delodajalcem ne bosta sodelovala.Vseeno pa v Gorenju zagotavljajo, da bodo skladno z zakonom sprejeli kriterije za določitev presežnih delavcev ter osnutek programa razreševanja večjega števila presežnih delavcev. V podjetju ocenjujejo, da bo v program predvidoma vključenih 270 delavcev iz matične družbe v Velenju ali dobrih šest odstotkov od skupaj 4212 vseh zaposlenih. Kot dodajajo, si bodo število prizadevali še zmanjšati.

V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Gorenje so zaradi načrtov vodstva na nogah. Izvršni odbor sindikata je že izrazil odločno nasprotovanje kakršnimkoli postopkom ugotavljanja presežnih delavcev, zahteva pa tudi, da se sproži postopek ugotavljanja odgovornosti posameznih vodstvenih delavcev za slabe poslovne rezultate. Za zaščito interesov delavcev so pripravljeni poseči tudi po "najbolj radikalnih oblikah sindikalnega boja". Več o tem bo predvidoma znano danes.

To sicer ni prvič, ko je po menjavi lastništva v Gorenju sindikalna stran izrazila zaskrbljenost. Februarja je bilo nekaj razburjenja v medijih in lokalnem okolju, ko se je Gorenje odločilo, da ne bo podaljšalo pogodb z delavci, ki so jih lani zaposlili za določen čas. Medtem ko so sindikati trdili, da je teh 325, so v vodstvu navajali številko 190.

Loading...