900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kitajci šokirali Gorenje z napovedjo, da bodo odpustili 270 ljudi; sindikat grozi z vojno

Deli na:
Kitajci šokirali Gorenje z napovedjo, da bodo odpustili 270 ljudi; sindikat grozi z vojno

Fotografija je simbolična. - Foto: Primož Lavre

Sindikat Skei Gorenje se bo danes na novinarski konferenci podrobneje odzval na napoved vodstva družbe, da bo ob poslovnem preoblikovanju družbe in novi organizaciji ter sistemizaciji delovnih mest presežnih predvidoma 270 delavcev matične družbe. Sindikat je sicer pripravljen tudi na najbolj radikalne ukrepe.

V Gorenju po preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo poteka poslovno preoblikovanje družbe in skupine, kar med drugim predvideva tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest v matični družbi. Z reorganizacijo želi družba zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj, poudarjajo v Gorenju.

Kot so v podjetju, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, oznanili v četrtek, bo posledica teh procesov tudi zmanjševanje števila zaposlenih v podpornih službah v skupini. To naj bi dosegli z mehkimi metodami, kot je upokojevanje. Na tistih delovnih mestih, za katere bodo ugotovili, da ni več potrebe po delu, pa tudi z odpovedmi pogodb o zaposlitvi.

Ob tem zagotavljajo, da bo družba pripravila program presežnih delavcev, pri čemer so sindikatu in svetu delavcev že poslali predlog dogovora o kriterijih za določitev presežnih delavcev, vendar pa naj bi posvetovanje zavrnila in napovedala, da pri nadaljnjih posvetovanjih z delodajalcem ne bosta sodelovala.



Vseeno pa v Gorenju zagotavljajo, da bodo skladno z zakonom sprejeli kriterije za določitev presežnih delavcev ter osnutek programa razreševanja večjega števila presežnih delavcev. V podjetju ocenjujejo, da bo v program predvidoma vključenih 270 delavcev iz matične družbe v Velenju ali dobrih šest odstotkov od skupaj 4212 vseh zaposlenih. Kot dodajajo, si bodo število prizadevali še zmanjšati.

V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Gorenje so zaradi načrtov vodstva na nogah. Izvršni odbor sindikata je že izrazil odločno nasprotovanje kakršnimkoli postopkom ugotavljanja presežnih delavcev, zahteva pa tudi, da se sproži postopek ugotavljanja odgovornosti posameznih vodstvenih delavcev za slabe poslovne rezultate. Za zaščito interesov delavcev so pripravljeni poseči tudi po "najbolj radikalnih oblikah sindikalnega boja". Več o tem bo predvidoma znano danes.

To sicer ni prvič, ko je po menjavi lastništva v Gorenju sindikalna stran izrazila zaskrbljenost. Februarja je bilo nekaj razburjenja v medijih in lokalnem okolju, ko se je Gorenje odločilo, da ne bo podaljšalo pogodb z delavci, ki so jih lani zaposlili za določen čas. Medtem ko so sindikati trdili, da je teh 325, so v vodstvu navajali številko 190.