stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Raziskava: HDZ z največjo podporo v zadnjih nekaj letih

Deli na:
Raziskava: HDZ z največjo podporo v zadnjih nekaj letih

Foto: Reuters

Največja hrvaška opozicijska stranka HDZ je imela februarja 28,7-odstotno podporo, kar je njen najboljši rezultat v zadnjih letih, je pokazala redna mesečna raziskava Crobarometar, ki jo je v sredo zvečer objavila Nova TV. Kot so poudarili, ima HDZ nedosegljivo prednost pred SDP, ki ji je februarja zaupalo 19,8 odstotka volivcev.

Ocenili so, da so bile predsedniške volitve, na katerih je zmagala kandidatka HDZ Kolinda Grabar-Kitarović veter v hrbet vodilni opozicijski stranki. Raziskavo je izvedla agencija Ipsos Puls v prvi polovici februarja na 958 anketirancih.

V primerjavi z januarjem se je za nekaj več kot dva odstotka okrepila podpora tudi populistični stranki Živi zid, ki je tretja s 14,6 odstotka. Medtem že tretji mesec pada podpora stranki zelene levice Trajnostni razvoj Hrvaške (Orah) in se je februarja ustavila pri 8,8 odstotka, potem ko je bila novembra lani imeli 18,5-odstotna.

Ostale stranke ne presegajo petodstotnega volilnega praga, večina je okoli dveh odstotkov. Vse ostale stranke skupaj imajo 19,6 odstotka. V februarski raziskavi se je 8,4 odstotka vprašanih izreklo za neodločene.

Ko gre za predvolilne koalicije, ima koalicija pod vodstvom HDZ, v kateri so tudi nekatere stranke skrajnje desnice, 31,9 odstotka, levosredinska vladna koalicija na čelu z SDP uživa podporo 24,8 odstotka volivcev. Sledi Živi zid s 14,9 odstotka in Orah z 10,4 odstotka.

V hrvaških medijih so v preteklih dneh ugibali, da bodo morda predčasne parlamentarne volitve celo pred poletjem, a so nekateri ministri iz vrst SDP v sredo zanikali tovrstne napovedi. Redne parlamentarne volitve bodo verjetno konec leta, najpozneje pa februarja 2016.

Politiko levosredinske vlade podpira vsaki peti volivec, medtem ko 73 odstotkov anketirancev vladnih politik ne podpira. O tem mnenja nima sedem odstotkov vprašanih.

Vlada se lahko tolaži, da najmanj volivcev v zadnjem letu dni meni, da gre država v napačno smer, a 74 odstotkov takšnih kaže, da je pesimizma še zmeraj veliko. Optimističnih je 18 odstotkov volivcev, neodločenih pa osem odstotkov, je še pokazala raziskava.