Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

HDZ išče novega šefa; bo to nekdo, ki je "krvavel za HDZ"?

Deli na:
HDZ išče novega šefa; bo to nekdo, ki je "krvavel za HDZ"?

Foto: Bobo

V največji hrvaški stranki, HDZ, bodo novega predsednika izbirali 17. julija, je včeraj potrdil podpredsednik HDZ Milijan Brkić. O novem vodji HDZ, ki bo nasledil Tomislava Karamarka, potem ko je ta zaradi neuspešnega vodenja stranke med vladno krizo prejšnji teden odstopil s položaja, bo odločalo več kot 200.000 članov po načelu en član en glas.

Brkić je potrdil, da je včeraj začel teči desetdnevni rok, v katerem morajo potencialni kandidati zbrati najmanj 5000 podpisov članov HDZ, da bo njihova kandidatura veljavna. Če 17. julija ne bodo izvolili novega predsednika, bo po besedah Brkića teden dni zatem potekal drugi krog strankarskih volitev.

Kandidaturo za novega predsednika HDZ je za zdaj napovedal le evropski poslanec Andrej Plenković. Mediji med možnimi kandidati za vodjo stranke omenjajo tudi Brkića in evropsko poslanko Ivano Maletić, a na včerajšnji novinarski konferenci po seji nacionalnega sveta stranke tega ni potrdil nobeden od njiju.

O strankarskih volitvah je včeraj odločalo tudi predsedstvo HDZ. Član predsedstva Darko Milinović je pred začetkom seje dejal, da si položaj predsednika stranke zasluži dolgoletni član, ki je "krvavel za HDZ". Čeprav tega ni želel potrditi, je bil pri tem očitno kritičen do Plenkovića, ki je v HDZ vstopil leta 2011.

Ni pa želel potrditi ali bo sam kandidiral tako kot pred štirimi leti, ko je vodenje HDZ prevzel Karamarko. Poudaril je le, da bo HDZ v liško-senjski in zadrski županiji zagotovo imela svojega kandidata. Gre za županiji, kjer na hrvaških parlamentarnih volitvah praviloma prepričljivo zmaguje HDZ.

Nekateri hrvaški mediji ugibajo, da Brkić podpira Maletićevo, drugi pa poročajo, da je njegov favorit minister za regionalni razvoj in sklade EU Tomislav Tolušić. Uradne kandidature bodo sicer znane v začetku julija.

Brkić je včeraj dejal, da si prizadevajo za čim več kandidatov, da bo članstvo HDZ lahko izvolilo najboljšega kandidata ali kandidatko, ki bo stranko popeljal do zmage na predčasnih parlamentarnih volitvah, predvidenih za september, in ne bodo dovolili vrnitve predsednika SDP Zorana Milanovića in "tiranije SDP" na oblast.

Potrdil je, da se pogovarjajo z dosedanjimi člani desne Domoljubne koalicije, da bi skupaj nastopili tudi na predčasnih volitvah.