Revija Reporter
Svet

Ratko Mladić zanika, da je v Prijedorju prišlo do genocida

STA

13. dec. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ratko Mladić

arhiv Reporterja

Obramba Ratka Mladić je v Haagu zanikala, da bi se v Prijedorju zgodil genocid - če pa se je, Mladić zanj naj ne bi kriv.

Obramba nekdanjega poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića je v nadaljevanju sklepne besede pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zavrnila trditve tožilstva, da je v Prijedorju prišlo do genocida. Ob tem so zatrdili, da Mladić ni odgovoren za poboje v tej občini na severozahodu Bosne in Hercegovine.

"Ni dokaza, da je obstajal načrt za zločin," je včeraj v Haagu povedal Mladićev odvetnik Dejan Ivetić. Po njegovih besedah ni bilo nikakršnega usklajenega načrta za izvršitev genocida. Poudaril je tudi, da Mladić v času tega genocida niti ni bil na čelu generalštaba vojske bosanskih Srbov, poročanje srbskih medijev povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Mladićeva obramba je sklepni zagovor začela predstavljati v petek. Zavrnila je obtožbe tožilstva, da je bil Mladić ključen akter genocida v Srebrenici in da je kot poveljnik vojske bosanskih Srbov vodil napad na to bošnjaško enklavo, kjer so julija 1995 pobili več kot 8000 Bošnjakov. Prav tako so zanikali, da bi bi sodeloval pri skupnem zločinskem dejanju s ciljem nasilnega oblikovanja srbske države v BiH. Tožilstvo je sicer sodnike pozvalo, naj Mladića obsodijo na dosmrtni zapor.

Obramba je za zločine okrivila notranje ministrstvo Republike srbske, lokalne oblasti in krizne štabe, pri čemer "general Mladič ni imel oblasti" nad temi organi. "General Mladić ne more odgovarjati za dejanja civilnih oblasti," je dejal Ivetić.

Dodal je, da so "priporne centre", v katerih naj bi bili v skladu z obtožnico storjeni zločini nad Hrvati in Muslimani, oblikovali in nadzorovali notranje ministrstvo Republike srbske in krizni štabi, in ne vojska bosanskih Srbov. "Vojska v to ni bila vključena," je zatrdil.

Kot dokaz, da ni obstajala "namera za genocid", da se Muslimane in Hrvate uniči kot etnični skupini, je dejal, da je v občini Srbac na severu BiH nesrbsko prebivalstvo živelo do konca vojne. Poleg tega pa so Muslimani in Hrvati do konca vojne predstavljali 10 odstotkov pripadnikov vojske Republike srbske, je zatrdil.

Obtožbe je tako ob vprašanju, "ali bi oni izvedli genocid nad samimi sabo in njihovimi starši" označil za "nelogične". "Trditve tožilstva niso logične, zato morate generala Mladića osvoboditi," je sodišču predlagal Mladićev zastopnik.

Poudaril je še, da nihče od haaških obtožencev, vključno s političnim vodjo bosanskih Srbov Radovanom Karadžićem, doslej ni bil spoznan za krivega genocida v bosanskih občinah, niti za zločine v Prijedorju.