Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Radioaktivna voda iz Fukušime bi lahko kmalu stekla v morje

Deli na:
Radioaktivna voda iz Fukušime bi lahko kmalu stekla v morje

Foto: Reuters

Radioaktivna voda, ki se nabira pod poškodovano nuklearko v japonski Fukušimi, bi lahko kmalu začela iztekati v morje, opozarja japonska agencija za jedrsko varnost. Kontaminirana podtalnica bi namreč lahko zgrajeno prepreko presegla v treh tednih, poroča britanski BBC.

V jedrski elektrarni, ki sta jo leta 2011 prizadela potres in cunami, so v zadnjih letih zabeležili vrsto incidentov, povezanih z uhajanjem radioaktivnih snovi. Njen upravljavec, podjetje Tepco, je bil tarča kritik zaradi prikrivanja dejstev in dejanskih razsežnosti katastrofe.

Tepco je prejšnji mesec prvič priznal, da je radioaktivna podtalnica kljub zgrajenim preprekam stekla v morje, a je hkrati zatrdil, da sprejema ukrepe, da bi to preprečil.

Vodja agencije Šindži Kindžo pa je včeraj dejal, da so ti protiukrepi le začasna rešitev. Tepcu je očital, da očitno nima občutka za razsežnosti krize, zato mu zadev preprosto ne morejo kar prepustiti. Kot je dodal, je stanje v Fukušimi kritično.

Če bi bila zapornica presežena, bi se količina radioaktivne vode, ki se steka v morje, naenkrat občutno povečala. Okoljski strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko tovrstno uhajanje radioaktivnih snovi vplivalo na morsko življenje in posledično ljudi, ki jedo morsko hrano.