zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Namestnik japonskega premiera: Zakaj se ne učimo iz nacističnih taktik?

Deli na:
Namestnik japonskega premiera: Zakaj se ne učimo iz nacističnih taktik?

Foto: Reuters

Namestnik japonskega premiera Taro Aso, znan po svojih kontroverznih izjavah, si je tokrat privoščil spodrsljaj, da bi se Japonska kdaj pa kdaj lahko zgledovala po nacistih. Ti so namreč nemško ustavo spremenili, ne da bi sploh kdo opazil. "Zakaj se ne učimo iz njihovih taktik?" je vprašal Aso in si prislužil kup kritik.

O predlaganih spremembah japonske ustave je Aso dejal, da so o njih najprej na glas razpravljali mediji, nato sta se "zborčku" pridružili Kitajska in Južna Koreja.

"Nemška weimarska ustava je bila, ne da bi sploh kdo opazil, spremenjena v nemško nacistično ustavo," je "svetel zgled" izpostavil Aso in očitno ocenil, da bi se Japonska iz tega lahko kaj naučila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Besno so se odzvale skupine za varovanje pravic Judov, ki menijo, da se je od nacistov mogoče naučiti le, kako se na oblasti nekdo ne bi smel obnašati. Vlada incidenta ni želela komentirati.

Japonska želi spremeniti pacifistično ustavo, ki jo je bila prisiljena sprejeti pod okupacijo ZDA, ter želi svoje obrambne sile spremeniti v polno vojaško silo, tudi v luči teritorialnih napetosti s Kitajsko in Južno Korejo. Peking in Seul, ki že tako trdita, da se Japonska ni nikoli soočila s svojo vojaško preteklostjo, sta skočila v zrak.

Aso, ki je tudi japonski finančni minister, je znan po svojih ostrih izjavah, ki niso vedno povsem na mestu. Nekoč je na primer dejal, da bi morali starejši ljudje "pohiteti in umreti", da ne bi več predstavljali bremena za državni zdravstveni sistem.