Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin Ruse svari pred ameriškimi raketami v Evropi in grozi, da ima Rusija svoje orožje

Deli na:
Putin Ruse svari pred ameriškimi raketami v Evropi in grozi, da ima Rusija svoje orožje

Vladimir Putin - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v letnem govoru o stanju v državi danes opozoril, da bi v odgovor na namestitev novih ameriških raketnih sistemov v Evropi lahko Rusija namestila rakete, ki lahko dosežejo "ozemlje, kjer se nahajajo centri odločanja", ki jo ogrožajo.

"Rusija ne namerava prva namestiti teh raket v Evropi," je dejal Putin v govoru pred obema domovoma parlamenta. Če pa jih bodo ZDA razvile in namestile v Evropi, bo to dramatično zaostrilo mednarodne varnostne razmere, saj bo to za Rusijo resna grožnja, je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Jasno in odprto vam povem: Rusija bo prisiljena namestiti orožje, ki bi ga bilo mogoče uporabiti ne samo proti ozemljem, od koder bi lahko prišla neposredna grožnja, ampak tudi proti ozemljem, kjer se nahajajo centri odločanja o uporabi raket, ki nas ogrožajo," je dejal.

To je napovedal po tistem, ko so ZDA v začetku meseca izstopile iz ene ključnih pogodb iz obdobja hladne vojne, ameriško-ruske pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF). ZDA so kot razlog navedle ruske kršitve pogodbe. Moskva, ki kršitve zanika, je nato v odgovor prav tako izstopila iz pogodbe.

Glede INF je dejal, da razume skrbi, glede na to, da ostale države lahko razvijajo orožje, ki je po pogodbi prepovedano za Moskvo in Washington. Meni pa, da bi ZDA lahko bile iskrene, ne pa da so si izmislile obtožbe proti Rusiji, da bi upravičile svoj enostranski izstop iz pogodbe.

ZDA so izstop 2. februarja utemeljevale z rusko kršitvijo pogodbe. Moskvo obtožujejo, da pogodbo krši razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa. Moskva to zanika.

Putin je danes govor začel z gospodarskimi in socialnimi vprašanji v Rusiji ter ga namenil družinam, zdravstvenemu in izobraževalnemu sistemu. Rusom je obljubil izboljšanje kakovosti življenja že z letošnjim letom, s tem ciljem pa vrsto ukrepov, od dodatkov za otroke do nižjih davkov za velike družine.


Manj kot leto dni po tistem, ko je bil s 76-odstotno podporo izvoljen za četrti mandat, se trenutno sooča z najnižjo javnomnenjsko podporo od priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 - 64-odstotno. To je posledica zelo nepriljubljenega dviga starosti za upokojitev in dviga davka na dodano vrednost s 1. januarjem, poroča AFP.

"Ne smemo čakati, ampak moramo takoj izboljšati razmere. Od letošnjega leta morajo Rusi čutiti izboljšave," je dejal.

Veliko časa v govoru je posvetil družini, ki jo je označil za "moralno ogrodje". Dejal je, da je treba okrepiti družinske vrednote in da morajo družine imeti večje prihodke.

Rusijo že leta pesti počasna gospodarska rast in koncentracija oblasti v rokah peščice, pa tudi sankcije zahodnih držav. Odločitev, da povečajo upokojitveno starost in DDV s 1. januarjem, je naletela na splošno neodobravanje, ki so ga ljudje izražali tudi s protesti na ulicah.

Putin je danes dejal, da si vlada prizadeva uveljaviti nacionalni projekt za izboljšanje kvalitete življenja vseh generacij, kar bo mogoče doseči samo z dinamičnim razvojem Rusije.

Obljubil je pomoč revnim družinam z napovedjo, da bi plačilo hipoteke lahko preložili, če bi glavni vir prihodka v družini izgubil službo.

Ob gospodarskih težavah se Rusija sooča tudi z relativno nizko rodnostjo, je opozoril Putin ter dodal, da so soočeni "z zelo zapletenim demografskih obdobjem". V prihodnjih petih letih bi morali oživiti rast prebivalstva, je dodal ter družinam z najmanj tremi otroci obljubil 450.000 rubljev (6000 evrov) zveznih sredstev za plačilo hipoteke.