pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin na dan zmage na Krim

Deli na:
Putin na dan zmage na Krim

Ruski predsednik Vladimir Putin. - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi današnji dan zmage, dokončno kapitulacijo nacistične Nemčije in s tem konec druge svetovne vojne v Evropi, obiskal polotok Krim in s tem tudi simbolno zaokrožil sicer mednarodno nepriznano priključitev tega ukrajinskega polotoka Rusiji. Njegov prihod je sicer še vedno ovit v tančico skrivnosti.

Še vedno namreč ni potrjeno, da bo ruski predsednik res dopotoval na Krim. Udeležil naj bi se sicer vojaške parade v Sevastopolu ob 69. obletnici konca druge svetovne vojne in 70. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola izpod nacističnega jarma.

Kot je napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, bo prireditveno prizorišče v Sevastopolu preletelo 70 letal vojaške zračne flote, vključene pa bodo tudi vojaške ladje ruske črnomorske flote.

Glavna parada ob dnevu zmage bo sicer tradicionalno potekala na Rdečem trgu v Moskvi, namenjena pa naj bi bila predvsem prikazu obnovljene moči ruske vojske pod vodstvom Putina, potem ko je bila po razpadu Sovjetske zveze praktično pred propadom. Parada naj bi bila s tem tudi svarilo Zahodu v konfrontaciji glede Ukrajine, pa čeprav je Putin v sredo ubral spravljivejše tone, ki naj bi pripomogli k rešitvi krize.

A njegovi pozivi k preložitvi nedeljskega referenduma o odcepitvi vzhodnega dela Ukrajine in k pogovorom proruskih separatistov z začasnimi oblastmi v Kijevu niso naleteli na plodna tla. V Kijevu so ga zavrnili in nadaljujejo s "protiteroristično operacijo", separatisti pa s pripravami na referendum.