sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin na okupiranem Krimu nergal zaradi "zunanjega nadzora" nad Ukrajino

Deli na:
Putin na okupiranem Krimu nergal zaradi "zunanjega nadzora" nad Ukrajino

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj ostro kritiziral domnevni "zunanji nadzor" nad ukrajinsko vlado. Putin se je sicer mudil na svojem tretjem obisku polotoka Krim, odkar si ga je marca lani priključila Rusija.

"Prepričan sem, da se bodo razmere v Ukrajini kljub trenutnim težavam izboljšale in da se bo Ukrajina razvijala," je Putin dejal ob srečanju z lokalnimi uradniki na Krimu. "Za seboj bo pustila to sramotno prakso, zaradi katere je celotno ozemlje velike evropske države pod zunanjim nadzorom in ključne položaje v vladi in regijah zasedajo tuji državljani," je poudaril ruski predsednik in dodal, da je to ponižujoče za Ukrajince.

Ukrajina je sicer decembra lani dobila novo prozahodno vlado, v kateri so položaje zasedli trije tujci - Američanka, Gruzijec in Litovec, ki naj bi državi pomagali pri izhodu iz težke gospodarske krize, v boju proti korupciji ter pri soočenju s krvavim konfliktom na vzhodu države.

Za finančno ministrico so potrdili Natalie Jaresko, Američanko ukrajinskega rodu, ki je delala za ameriški State Department in ukrajinski investicijski sklad, ki ga financira ameriški kongres. Investicijskega bančnika, Litovca Aivarasa Abromaviciusa, so potrdili za ministra za gospodarstvo. Gruzijec Aleksander Kvitačvili, bivši gruzijski minister za zdravstvo, pa je v Ukrajini prav tako prevzel zdravstveni resor. Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili pa je junija letos zasedel položaj guvernerja strateške regije Odesa na jugu Ukrajine.

Putin je ob začetku svojega tridnevnega obiska Krima včeraj v Jalti vodil vladni sestanek na temo zastalega gospodarskega razvoja polotoka pod vladavino Rusije. Krim so zaradi ruske priključitve doletele ostre zahodne sankcije, ki so prizadele njegov bančni sektor, zapustila so ga tuja podjetja, na udaru pa je tudi turizem, pomemben del njegovega gospodarstva.

Rusija si je marca lani brez težav priključila Krim, na katerem živi pretežno rusko prebivalstvo. A okoli desetino prebivalcev predstavljajo tudi krimski Tatari. Te je Putin opozoril, naj ne pričakujejo posebnega statusa.

Mnogi Tatari so se v preteklem letu zoperstavili ruskim oblastem, ki jim niso preveč naklonjeni zaradi bolečih spominov iz sovjetskih časov, ko so Tatare množično deportirali iz Krima. Po razpadu Sovjetske zveze so se začeli množično vračati na Krim. Od ruske priključitve pa se pritiski na Ukrajini naklonjene Tatare znova povečujejo, medtem ko Rusiji zveste Tatare nameravajo nagrajevati, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Putin je ob včerajšnjem srečanju s krimskimi manjšinami poudaril, da so medetnični odnosi občutljivo vprašanje ter da bi kakršne koli špekulacije o posebnih pravicah za kakšno etnično skupino lahko bile nevarne.

Iz Kijeva je medtem prišel oster odziv na Putinov obisk Krima. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil, da Putinov obisk pomeni dodatno militarizacijo "okupiranega ukrajinskega polotoka", ki bo vodila v še večjo osamitev Krima.