nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin se je za priključitev Krima odločil po odstavitvi Janukoviča

Deli na:
Putin se je za priključitev Krima odločil po odstavitvi Janukoviča

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes razkril, da se je za priključitev ukrajinskega polotoka Krim odločil februarja po dolgem sestanku Kremlja po odstavitvi ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Štiri dni za tem so se na Krimu že pojavili neidentificirani oboroženi zamaskiranci.

Putin je načrte za priključitev Krima razkril v dokumentarcu, ki ga je na to temo posnela ruska državna televizija, v nedeljo zvečer pa je bil objavljen napovednik. Kdaj naj bi bil objavljen celotni dokumentarec, televizija še ni napovedala; sporočila je le, da "kmalu", poroča britanski BBC.

Kot je v tem napovedniku povedal Putin, se je 22. februarja lani po odstavitvi Janukoviča v Kremlju sestal vrh obrambnega ministrstva in ruskih posebnih služb. Po celonočnem zasedanju je ukazal, da se začnejo priprave za "vrnitev Krima Rusiji".

"Povabil sem vodje naših posebnih služb in obrambnega ministrstva v Kremelj, da jim naložim nalogo za rešitev življenja predsednika Ukrajine, ki bi ga enostavno likvidirali," je opisal Putin.

"Končali smo okoli sedme ure zjutraj. Ko smo se ločili, sem rekel vsem - prisiljeni smo začeti postopek za vrnitev Krima nazaj Rusiji," je opisal.

Štiri dni kasneje so se na Krimu pojavili oboroženci. 27. februarja so zasedli stavbo lokalnega parlamenta in lokalne vlade ter dvignili rusko zastavo.

Spominjali so na pripadnike ruske vojske, vendar niso nosili nobenih ruskih vojaških znakov oz,. simbolov. Opisovali so jih preprosto kot "male zelene može".

Zatem je 16. marca na Krimu potekal referendum o neodvisnosti, ki ga razen Rusije ni priznal nihče, dva dni kasneje pa je Putin kljub vsem obsodbam mednarodne javnosti podpisal formalno priključitev tega polotoka k Rusiji.

Operacija za priključitev Krima je bila vseskozi stroga skrivnost. Rusija je vseskozi zatrjevala, da gre za samostojno odločitev tamkajšnjih prebivalcev. Priznala je, da so ruski vojaki, ki so bili že na polotoku zaradi prisotnosti tamkajšnje baze ruske mornarice v Sevastopolu, pomagali "silam za samoobrambo Krima".

Kako je Janukovič ušel iz Ukrajine ostajajo nejasne, je pa Putin spregovoril o pripravah, da bi ga evakuirali iz Donecka. "Tam so bili nameščeni težki mitraljezi, tako da ne bi izgubljali časa s pogovori," je dejal in dodal, da so bili narejeni načrti, da Janukoviča rešijo "po kopnem, morju ali zraku".

Odstavljeni ukrajinski predsednik Janukovič je po večmesečnih protestih v Kijevu iz prestolnice zbežal 22. februarja lani. Kasneje se je pojavil na jugu Rusije v Rostovu na Donu. Pojasnil je, da mu je uspelo v Rusijo pobegniti preko Krima.