900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin je s 100.000 privrženci slavil zmago

Deli na:
Putin je s 100.000 privrženci slavil zmago

Foto: Reuters

Na današnjih predsedniških volitvah v Rusiji je pričakovano že v prvem krogu zmagal premier Vladimir Putin. Glede na začasne izide volitev ga je podprlo 63,42 odstotka volivcev. Putin je pred 100.000 privrženci v Moskvi poudaril, da so Rusi pokazali, da so poskusi uničenja države obsojeni na propad. Opozicija pa opozarja na volilne nepravilnosti.

Začasni rezultati po preštetju glasovnic s 30 odstotkov volišč, ki jih je objavila volilna komisija, so tako potrdili napovedi o gladki Putinovi zmagi. Na drugem mestu je glede na rezultate s 30 odstotkov volišč komunist Genadij Zjuganov s 17,25 odstotka glasov. Vodjo liberalno demokratske stranke Vladimirja Žirinovskega je glede na začasne rezultate podprlo 7,29 odstotka ruskih volivcev, multimilijarderja Mihaila Prohorova 7,19 odstotka, na zadnjem mestu pa je Sergej Mironov. Volilna udeležba je tri ure pred zaprtjem zadnjih volišč znašala 56,3 odstotka.

Vzporedne volitve, ki jih je opravil ruski institut Vtsiom, medtem kažejo, da je Putin prejel 58,3 odstotka glasov. Na drugem mestu je Zjuganov s 17,7 odstotka glasov, sledi mu Prohorov z 9,2 odstotka glasov, četrti je Žirinovski z 8,5 odstotka, na repu pa je Mironov s 4,8 odstotka glasov.

59-letni nekdanji tajni agent Putin, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se bo tako po štirih letih na položaju premiera znova vrnil v Kremelj. Nedavne spremembe ustave so predsedniški mandat podaljšale s štirih na šest let, kar ob možnosti dveh zaporednih mandatov v teoriji pomeni, da bi Putin lahko načelu Rusije ostal do leta 2024.

Putin je nekaj ur po objavi prvih izidov nagovoril več kot 100.000 ljudi, ki so se v njegovo podporo zbrali na trgu Manež pred Kremljem in po okoliških ulicah. "Zmagali smo! Slava Rusiji," jim je sporočil. "Obljubil sem, da bomo zmagali in smo zmagali," je dodal. Po njegovih besedah so Rusi pokazali, da so poskusi uničenja države obsojeni na propad. Pri tem je namignil na množične demonstracije opozicije v zadnjih mesecih.

Na zborovanju je nastopil tudi sedanji predsednik Dmitrij Medvedjev, ki mu bo Putin po napovedih poveril položaj premiera. "To zmago potrebuje vsa država," je poudaril.

Udeleženci zborovanja v podporo Putinu, med njimi so številni mladi, so mahali z ruskimi zastavami ob ritmih techno glasbe. Organizatorji zborovanja pa so udeležencem delili transparente s slogani "Putin-naš predsednik" in "Verjamemo v Putina".

Nekateri udeleženci zborovanja so sicer priznali, da so jim oblasti ali njihova podjetja zagrozili s kaznijo, če ne bodo prišli na praznovanje Putinove zmage.

Na trgu za red in varnost skrbi več sto pripadnikov enot ruskega notranjega ministrstva, na bližnjih ulicah pa stojijo številni avtobusi s pripadniki posebnih policijskih enot, ki so v pripravljenosti za primer izbruha izgredov.



Ruska opozicija medtem opozarja, da je med današnjimi volitvami prišlo do številnih kršitev in nepravilnosti. Po navedbah organizacije Golos, ki je opazovala volitve, so med drugim zabeležili številne primere, ko so se volivci vozili z avtobusi in množično volili na več voliščih.

Na spletni strani Youtube pa je bil danes objavljen posnetek, posnet s spletno kamero na enem od volišč v ruski kavkaški republiki Dagestan, na katerem je jasno videti, kako več minut v dve prozorni volilni skrinjici brez prestanka nekdo vstavlja na desetine glasovnic. Ruska volilna komisija je že napovedala, da bo razveljavila rezultate s tega volišča.

O nepravilnostih govorijo tudi nekateri Putinovi protikandidati. Zjuganov je volitve že označil na "nepoštene, absolutno nepravične in prezira vredne". Prohorov pa je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da so njegovi privrženci, ki so bili skrivoma opazovalci volitev, zabeležili več kot 4000 primerov nepravilnosti na voliščih.

Oblasti so sicer na vsa volišča - skupno jih je več kot 90.000 - za tokratne volitve namestile varnostne kamere, ki naj bi volivce prepričale, da tokrat ne bo nepravilnosti. A opozicija trdi, da so kamere le "pesek v oči".

"Te volitve niso bile svobodne ... zato bodo jutri potekali protesti. Ne bomo priznali legitimnosti predsednika," pa je dejal Mihail Kasjanov, ruski premier v prvem Putinovem predsedniškem mandatu, ki se je v zadnjem času pridružil opoziciji.

Če se bo izkazalo, da trditve o nepravilnostih držijo, bo to po mnenju analitikov spodkopalo legitimnost Putinove zmage in na ulice pognalo še več ljudi.

Prve množične demonstracije proti Putinu po volitvah bodo po napovedih opozicije potekale v ponedeljek zvečer na Puškinovem trgu v središču Moskve. Analitiki menijo, da bi bili lahko ponedeljkovi protesti pomemben pokazatelj, kakšna bo nadaljnja usoda demonstracij v Rusiji in kakšen bo razvoj dogodkov v največji državi na svetu.

Namestnik ruskega notranjega ministra Aleksander Gorovoj pa je sporočil, da se je na enem od volišč v ruski republiki Dagestan nocoj zgodil napad, v katerem so bili ubiti trije policisti in en napadalec. Po njegovih besedah so trije zamaskirani neznanci na volišče vdrli eno uro po njegovem zaprtju. Pri tem so se spopadli s policisti. V spopadih so bili ubiti trije policisti in en napadalec.