zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin in Porošenko danes v Minsku o reševanju krize

Deli na:
Putin in Porošenko danes v Minsku o reševanju krize

Foto: Reuters

Ruski in ukrajinski predsednik, Vladimir Putin in Petro Porošenko se bosta danes sestala v Minsku v prisotnosti več evropskih komisarjev in vodje evropske diplomacije Catherine Ashton. Srečanje pomeni redko priložnost za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, kjer je konflikt zahteval že več kot 2200 življenj.

V Bruslju upajo, da bodo pogovori prispevali k umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine, kjer se že štiri mesece spopadajo vladne in proruske uporniške sile, in da bodo dali zagon za trajno politično rešitev. V ponedeljek so sicer iz Ukrajine poročali tudi o vdoru ruskih vojaških vozil pri Mariupolu.

Dvostransko srečanje Porošenka in Putina, ki sta se nazadnje sešla v začetku junija, sicer uradno ni predvideno, kljub temu pa je Porošenko v ponedeljek obljubil, da se bo z ruskim kolegom pogovarjal o miru in ga skušal prepričati k umiku proruskih sil iz vzhodne Ukrajine.


Ruski zunanji minister Sergej Lavrov na drugi strani ni nakazal možnosti, da bi v Minsku lahko prišlo do preboja. Izrazil je samo upanje, da bodo pogovori "omogočili izmenjavo mnenj" za najdbo politične rešitve za krizo. Rusija bo izpostavila tudi humanitarne razmere na območju.

Iz EU se bosta srečanja udeležila tudi evropski komisar za energijo Günther Oettinger in komisar za trgovino Karel de Gucht. Slednji bo vodil pogovore, na katerih naj bi izmenjali stališča o uresničevanju pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in EU. Pogovore o rešitvi spora o dobavi ruskega zemeljskega plina pa bo vodil Oettinger, so sporočili iz Bruslja. Ni pa znano, ali bodo govorili tudi o ruskem embargu na uvoz hrane iz držav EU.

Srečanje bo potekalo ob robu zasedanja evrazijske carinske unije, ki jo je Rusija oblikovala z Belorusijo in Kazahstanom. Ukrajina ima v carinski uniji status opazovalke.