Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Barroso brani varčevalno politiko Merklove

Deli na:
Barroso brani varčevalno politiko Merklove

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso meni, da vse ostrejše kritike na račun nemškega vztrajanja pri strogi varčevalni politiki iz več evropskih držav, ki so v krizi, niso upravičene. V pogovoru za nemški Welt am Sonntag je Barroso opozoril, da nemška kanclerka Angela Merkle ni kriva za težave in ostre varčevalne ukrepe po Evropi.

"Merklova ali pa Nemčija nista krivi za to, kar se dogaja v Franciji in na Portugalskem. Kriza in problemi, ki jo spremljajo, niso rezultat nemških politik ali krivda EU. So posledica pretiranega trošenja, pomanjkanja konkurenčnosti v teh državah in neodgovornega ravnanja finančnih trgov," je dejal Barroso in pripomnil, da bi moral "vsak sprva pomesti pred svojim pragom".

"Merklova je ena od tistih, ki najbolje razumejo, kar se trenutno dogaja," je še menil Barroso in dodal, da kanclerka veliko časa namenja evropskemu projektu, kar pa ne more reči za nekatere druge predsednike vlad v EU.

Prejšnji teden je sicer francoska levica evropsko varčevalno politiko Merklove ostro kritizirala. Številni francoski socialisti so pozvali k boju proti "egoistični nepopustljivosti kanclerke Merklove". Francoski predsednik je te kritike sicer označil kot "nerodnost".

Barroso je za Welt am Sonntag prav tako zavrnil očitke, da EU omahuje pri dosedanji varčevalni politiki, in pripomnil, da "gospodarska rast, ki temelji na dolgovih, ni trajnostna rast".

Nemški gospodarski minister Philipp Rösler je danes na kongresu svoje stranke FDP v Nürnbergu posvaril pred mehčanjem varčevalne politike. "Neodgovorno je, da predsednik komisije pod vprašaj postavlja konsolidacijsko usmeritev EU," je opozoril Rösler.