sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Havani bo znova plapolala ameriška zastava

Deli na:
V Havani bo znova plapolala ameriška zastava

Foto: Reuters

V Havani bodo danes z dvigom ameriške zastave slovesno odprli poslopje ameriškega veleposlaništva in s tem formalno potrdili ponovno vzpostavitev diplomatskih odnosov med ZDA in Kubo, ki so bili prekinjeni vse od leta 1961. Slovesno odprtje bo vodil državni sekretar John Kerry.

Veleposlaništvo ZDA v Havani sicer deluje že od 20. julija, tako kot tudi kubansko v Washingtonu. Kritiki namigujejo, da naj bi si Kerry današnji dan za svečan dvig zastave izbral zato, ker bo večina glavnih kubanskih oporečnikov danes v Portoriku na redni konferenci in bo tako manj nerodno. Kubanska zastava je v Washingtonu zaplapolala že 20. julija.

Otoplitev med državama se je sicer začela konec lanskega leta, ko sta si izmenjali zapornike in je Kuba iz svojih zaporov izpustila oporečnike. Stekla so pogajanja o obnovi diplomatskih odnosov, ameriški predsednik Barack Obama pa je nekoliko olajšal sankcije in ovire pri potovanjih na otoško državo.

Aprila je na vrhu Amerik v Panami prišlo do kratkega, a zgodovinskega srečanja med Obamo in kubanskim predsednikom Raulom Castrom, sledila je odstranitev Kube z ameriškega seznama držav podpornic terorizma.

V prihodnost zazrti politiki obeh držav si sicer sedaj želijo še odpravo embarga, kar pa bo težji proces. Kuba namreč še vedno ne dovoljuje političnega pluralizma in zapira oporečnike.