lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Odvetnik: Tožilstvo v ZDA že pripravlja primer proti Assangeu

Deli na:
Odvetnik: Tožilstvo v ZDA že pripravlja primer proti Assangeu

Foto: Reuters

Pravni zastopnik ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, nekdanji španski sodnik Baltasar Garzon je v sredo izrazil prepričanje, da ameriško tožilstvo na skrivaj pripravlja postopek proti Assangeu zaradi WikiLeaksove objave tajnih ameriških diplomatskih depeš.

Garzon, ki je znan predvsem po izdaji mednarodnega zapornega naloga za nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta, je prepričan, da v ZDA že teče preiskava v zvezi z Assangeom in WikiLeaksom.

Kot je pojasnil, to dokazujejo izjave oseb, ki so pričale v primeru ameriškega vojaka Bradleya Manninga, ki naj bi WikiLeaksu posredoval zaupne dokumente, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Postopek proti Assangeu obstaja," je novinarjem v Madridu zatrdil španski odvetnik in pojasnil, da obtožnica proti Assangeu formalno resda še ni bila vložena, "a po mojih izkušnjah lahko to storijo v samo 24 urah".


Kot je napovedal, bodo "vprašali ameriške oblasti, naj povedo, ali so sprožile postopek proti WikiLeaksu, ki bi vplival na Assangea". Garzon je sicer prepričan, da se ZDA na to ne bodo odzvale.

Povedal je še, da izročitvi Assangea na Švedsko ne nasprotuje, vendar pa želi pred tem zagotovila, da ga Švedska ne bo izročila naprej ZDA.

41-letni Assange se od junija nahaja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Tja se je zatekel, potem ko je na britanskih sodiščih izgubil bitko proti izročitvi Švedski, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih. Boji se, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi mu sodili zaradi objave tajnih depeš.

Ekvador mu je nedavno podelil politični azil, kar je sprožilo diplomatski spor med Quitom in Londonom. Ker so ga britanske oblasti kljub azilu odločene aretirati in izročiti, ustanovitelj WikiLeaksa zaenkrat ostaja ujet na veleposlaništvu.

Loading...