Revija Reporter
Svet

Putin bo zapravljal: 30 odstotkov več denarja za obrambo

STA

24. okt. 2024 17:00 Osveženo: 17:02 / 24. 10. 2024

Deli na:

Ruski predsednik Vladimir Putin

Profimedia

Poslanci ruske dume so danes v prvi obravnavi potrdili predlog proračuna, po katerem bi se obrambni izdatki prihodnje leto povečali za skoraj 30 odstotkov in bi znašali približno 134 milijard evrov. S proračunom bi Rusija tako za obrambo namenjala več kot za socialne izdatke in izobraževanje skupaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 40 odstotkov predlaganega proračuna predstavljajo izdatki za obrambo in varnost, pri čemer bi obrambni izdatki prihodnje leto znašali 134 milijard evrov. S tem bi Moskva lahko namenila dodatna sredstva za financiranje vojne v Ukrajini.

Obrambni izdatki sicer ne vključujejo vseh sredstev, ki jih Rusija namenja za vojno v Ukrajini. Ti namreč vključujejo tudi izdatke, ki jih Moskva označuje kot "notranja varnost" oziroma kot "strogo zaupno", poroča AFP.

Preden so ruske oblasti v obravnavo v dumo poslale predlog proračuna, so poleg večjih izdatkov za obrambo napovedovale tudi povečanje naložb in socialnih izdatkov. Vendar predlog, ki so ga danes podprli poslanci, kaže, da so obrambni izdatki izrinili izdatke za druga področja. Druga obravnava predloga bo 14. novembra.