reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prvo zaslišanje obtoženih okrutnega posilstva spremljal kaos na sodišču

Deli na:
Prvo zaslišanje obtoženih okrutnega posilstva spremljal kaos na sodišču

Foto: Reuters

Sodišče v New Delhiju, kjer poteka sojenje peterici, obtoženi okrutnega posilstva in umora 23-letne študentke, so morali danes zaradi preveč kaotičnega dogajanja izprazniti, tako da je obravnava potekala za zaprtimi vrati. Obtoženi so namreč danes prvič stopili pred sodnike. Dva od njih naj bi bila pripravljena sodelovati v zameno za nižjo kazen.

Okrožno sodišče Saket so morali danes zapreti, potem ko so nekateri odvetniki glasno protestirali, ker sta se dva odvetnika z vrhovnega sodišča ponudila, da sodelujeta pri obrambi obtožene peterice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi odvetniki z okrožnega sodišča Saket so namreč pred tem sporočili, da zavračajo obrambo obtoženih. Odvetnika vrhovnega sodišča sta nato ponudila svoje usluge, saj da "nikogar ne bi smeli obesiti brez poštenega sojenja".

Do nemirov je prišlo tudi med domačimi in tujimi novinarji, ki so danes v velikem številu preplavili sodišče in se nikakor niso mogli stlačiti v majhen prostor, ki so jim ga namenili za delo.

Sledilo je pisno obvestilo pristojne sodnice Namrite Aggarwal, da morajo vsi, ki niso povezani s primerom, zapustiti poslopje sodišča in na informacije počakati zunaj. "Postalo je povsem nemogoče nadaljevati s sodnim procesom," je pojasnila sodnica in dodala, da so zaskrbljeni za varnost obtoženih.


Na sodišču Saket se je sicer že v soboto s predhodno obravnavo začelo sojenje peterici, ki ji v primeru obsodbe grozi smrtna kazen, danes pa so obtoženi tudi prvič sami prišli na sodišče. Kot piše AFP, ki navaja neimenovane vire, naj bi dva med njimi izrazila pripravljenost, da sodelujeta s tožilstvom in nastopita kot priči v zameno za milejšo kazen.

Kot je po kratkem zaslišanju novinarjem povedala sama sodnica Aggarwalova, so peterici danes predstavili obtožbe proti njim ter kot datum naslednjega zaslišanja določili ta četrtek. AFP je pred tem napovedoval, da se bo sodnica danes verjetno odločila za prestavitev sojenja z okrožnega na višje sodišče.

Moški, stari od 19 do 35 let, so obtoženi ugrabitve, posilstva in umora 23-letne študentke. Gre za voznika avtobusa Rama Singha, njegovega brata Mukesha Singha, učitelja telovadbe Vijaya Sharmo, delavca Akshaya Thakura in prodajalca sadja Pawana Gupto. Vsi živijo v revnih barakarskih naseljih New Delhija. Sodelovati s tožilstvom naj bi želela Thakur in Gupta.

V napadu je sicer sodeloval še šesti moški, ki pa je star 17 let, zato mu bodo sodili posebej na sodišču za mladoletne.

Peterica je zaprta v strogo varovanem zaporu Tihar, od koder so jo danes pod najstrožjimi varnostnimi ukrepi prepeljali na okrožno sodišče.