tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Moskvi začetek novega sojenja morilcem novinarke Politkovske

Deli na:
V Moskvi začetek novega sojenja morilcem novinarke Politkovske

Foto: Reuters

Na sodišču v Moskvi se je včeraj začelo novo sojenje peterici, obtoženi priprave in izvedbe umora znane ruske novinarke in kritičarke Kremlja Ane Politkovske leta 2006. Preiskava se je vlekla leta, a naročnikov umora, ki so si želeli smrt znane novinarke, preiskovalcem ni uspelo identificirati. Obtoženi vztrajajo, da so nedolžni.

Včerajšnja obravnava, na kateri so se posvetili tehničnim oziroma postopkovnim vprašanjem, je potekala za zaprtimi vrati, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obtoženi so zahtevali sojenje pred poroto. Sodišče naj bi glede obojega odločilo v torek.

Gre sicer za že drugo sojenje v primeru Politkovska, potem ko se je prvo leta 2009 končalo z oprostitvami treh od obtoženih, vrhovno sodišče pa je nato razsodbe zavrnilo in odredilo ponovno sojenje.

Med obtoženimi so štirje Čečeni. Glavni organizator umora naj bi bil čečenski podjetnik in zloglasen zločinec Lom Ali Gajtukajev. Pomagali naj bi mu njegovi trije nečaki Rustam, Ibragim in Džabrail Mahmudov. Peti obtoženi je nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov.


Sam umor naj bi izvedel Rustam Mahmudov. 48-letna novinarka časnika Ruska Gazeta, znana po člankih, kritičnih do ruskega predsednika Vladimirja Putina in še posebej do njegove vojne v Čečeniji, je bila ustreljena 7. oktobra 2006 na hodniku stanovanjskega bloka, v katerem je živela.

Džabrailu in Ibragimu Mahmudvu ter Hadžikurbanovu so enkrat že sodili, a so bili oproščeni.

Na zatožni klopi bi sicer sedel še en nekdanji policist, Dmitrij Pavljučenkov, a se je pogodil s tožilstvom. V zameno za priznanje krivde - da je pomagal izslediti Politkovsko in da je priskrbel pištolo, s katero je bila umorjena - ga je decembra lani doletelo 11 let zapora.

Pavljučenkov naj bi takrat po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da sta umor novinarke naročila ruski tajkun Boris Berezovski in vodja čečenskih upornikov Ahmed Zakajev. Oba sta živela v izgnanstvu v Londonu, Berezovski je nato marca umrl. Dejanskega ozadja umora doslej pa vendarle niso uspeli zares ugotoviti.