ana maria mitić Dobra karma

Solze nesrečnih ljubezni Ane Marie Mitić je njen...

breathanalyze, koronatest Svet24.si

Koronatest kot alkotest?

anton stres pl2 Reporter.si

Škofovska Komisija Pravičnost in mir kritizira ...

covid-19, koronavirus, reševalno vozilo, urgenca Svet24.si

Mateja Logar: »Število postelj v enotah za ...

Screenshot 2020-10-28 at 17.26.07 Necenzurirano

Skrivnostni obisk pri Janezu Janši

brad-pitt-girlfriend Odkrito.si

Konec Bradove nove ljubezni?

Jože Hrovat 2 Njena.si

Umrl Žorž iz serije Najini mostovi

Svet

V Moskvi začetek novega sojenja morilcem novinarke Politkovske

Deli na:
V Moskvi začetek novega sojenja morilcem novinarke Politkovske

Foto: Reuters

Na sodišču v Moskvi se je včeraj začelo novo sojenje peterici, obtoženi priprave in izvedbe umora znane ruske novinarke in kritičarke Kremlja Ane Politkovske leta 2006. Preiskava se je vlekla leta, a naročnikov umora, ki so si želeli smrt znane novinarke, preiskovalcem ni uspelo identificirati. Obtoženi vztrajajo, da so nedolžni.

Včerajšnja obravnava, na kateri so se posvetili tehničnim oziroma postopkovnim vprašanjem, je potekala za zaprtimi vrati, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obtoženi so zahtevali sojenje pred poroto. Sodišče naj bi glede obojega odločilo v torek.

Gre sicer za že drugo sojenje v primeru Politkovska, potem ko se je prvo leta 2009 končalo z oprostitvami treh od obtoženih, vrhovno sodišče pa je nato razsodbe zavrnilo in odredilo ponovno sojenje.

Med obtoženimi so štirje Čečeni. Glavni organizator umora naj bi bil čečenski podjetnik in zloglasen zločinec Lom Ali Gajtukajev. Pomagali naj bi mu njegovi trije nečaki Rustam, Ibragim in Džabrail Mahmudov. Peti obtoženi je nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov.


Sam umor naj bi izvedel Rustam Mahmudov. 48-letna novinarka časnika Ruska Gazeta, znana po člankih, kritičnih do ruskega predsednika Vladimirja Putina in še posebej do njegove vojne v Čečeniji, je bila ustreljena 7. oktobra 2006 na hodniku stanovanjskega bloka, v katerem je živela.

Džabrailu in Ibragimu Mahmudvu ter Hadžikurbanovu so enkrat že sodili, a so bili oproščeni.

Na zatožni klopi bi sicer sedel še en nekdanji policist, Dmitrij Pavljučenkov, a se je pogodil s tožilstvom. V zameno za priznanje krivde - da je pomagal izslediti Politkovsko in da je priskrbel pištolo, s katero je bila umorjena - ga je decembra lani doletelo 11 let zapora.

Pavljučenkov naj bi takrat po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da sta umor novinarke naročila ruski tajkun Boris Berezovski in vodja čečenskih upornikov Ahmed Zakajev. Oba sta živela v izgnanstvu v Londonu, Berezovski je nato marca umrl. Dejanskega ozadja umora doslej pa vendarle niso uspeli zares ugotoviti.

Loading...