oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zupan pred narokom še enkrat zanikal krivdo, Cekuta brez komentarja

Deli na:
Zupan pred narokom še enkrat zanikal krivdo, Cekuta brez komentarja

Foto: Bobo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje v zadevi Patria II. Obtoženi slikar Jure Cekuta je pred narokom na vprašanja novinarjev večinoma odgovarjal z besedami, da nima komentarja, medtem ko je obtoženi upokojeni brigadir Peter Zupan (na fotografiji) še enkrat zanikal, da bi Cekuti kdaj predal podatke o poslu z osemkolesniki.

Upokojeni brigadir Peter Zupan, ki je v zadevi Patria II obtožen zlorabe položaja, je v današnjem začetku sojenja zanikal krivdo. Obtožbe po njegovem mnenju niso dokazljive, zato verjame, da ga bo sodišče "v pravičnem sojenju" oprostilo. Soobtoženi Jure Cekuta bo svoj zagovor predvidoma podal v sredo, če bo do takrat konec Zupanovega zagovora.

Tožilstvo Zupanu očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, Cekuti pa napeljevanje k temu kaznivemu dejanju. Po pojasnilu vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca jima grozi do pet let zapora.

Zupan naj bi kot uradna oseba na ministrstvu za obrambo svoj položaj zlorabil, ko je Cekuto seznanil s podatki, ki so bili za Patrio tako pomembni, da jih je bila pripravljena plačati, navaja obtožnica. Zupan je v tistem času bil namestnik direktorja direktorata za logistiko in vodja temeljnih razvojnih programov.

Kot piše v tem dokumentu, je Zupan Cekuto na neznanem kraju med 3. in 13. junijem 2005 namreč seznanil s podatki o projektu bojnih vozil. Predal naj bi mu načrt izvedbe projektov in načrt izdelave investicijskega dokumenta. S tem pa je bila Patria že pol leta pred objavo povabila k oddaji ponudb v prednosti pred ostalimi, meni tožilstvo.

Te podatke je namreč Cekuta, po navedbah tožilstva Zupanov dolgoletni prijatelj, sporočil posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in mu tudi izročil oba dokumenta. Cekuta je zato na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov.



A Zupan pravi, da nikjer ni dokazov, da bi se on finančno okoristil, prav tako ni nobenega dokaza, da je dolgoletni prijatelj Cekute. Priznal je, da se sicer poznata od leta 1994, a sta le znanca, ki se vidita približno enkrat na leto. Opozoril je tudi, da on v spornem obdobju dostopa do dokumentov, ki naj bi jih predal, sploh ni imel, prav tako ni bil z njimi seznanjen.

Zato se mu zdi "nesprejemljiva in skrajno žaljiva" obtožba, da je delal v škodo oboroženih sil Slovenije, "da bi Jure Cekuta poplačal svoje dolgove, neki tujci pa bi dobro zaslužili". Prav tako zanika, da bi mu Cekuta ponujal sodelovanje s Patrio.

Zupan je sicer danes potrdil, da je bil januarja 2005 na kosilu s Cekuto in Riedlom. A sam je bil na ministrstvu odgovoren za odpravo skritih napak na oklepnikih 6x6, Riedla pa je iz devetdesetih let poznal še kot vodjo komerciale pri Steyerju. Sistemska tehnika je šestkolesnike izdelovala po njihovi licenci, zato se je z Riedlom želel pogovoriti o omenjeni napaki.

Zupan s svojim zagovorom danes še ni končal, je bil pa med njim vidno ganjen. Na sodišču prebirajo zasežena elektronska sporočila, v katerih se omenja Zupana, ki nanje podaja svoj zagovor. Tako so na sodišču prebrali elektronsko sporočilo Riedlove tajnice iz julija 2003 z urnikom za sestanek med Cekuto, Zupanom, Riedlom in tedanjim vodjo izvoznega oddelka v Patrii Paulijem Rumbinom. Zupan pravi, da je to manipulacija z njegovim imenom in da na tem sestanku ni bil.

Če s prebiranjem elektronskih sporočil danes ne bodo zaključili, bodo nadaljevali v sredo, ko je razpisan prihodnji narok, sicer pa se bo v sredo zagovarjal Cekuta.