Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protesti Pegide tokrat v luči pokola v Parizu

Deli na:
Protesti Pegide tokrat v luči pokola v Parizu

Foto: Reuters

V Dresdnu je za nocoj napovedan nov shod privržencev gibanja Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda (Pegida). Shodi bodo potekali v številnih nemških mestih in v Oslu. Nemški pravosodni minister Heiko Maas je v nedeljo pozval k odpovedi shoda, češ da protestniki nimajo pravice izkoriščati ubojev s strani džihadistov v Parizu.

Organizatorji so namreč protestnike pozvali, naj se v spomin na žrtve sredinega napada v Parizu na ulice tokrat podajo z žalnimi trakovi. "Preprosto ogabno je, kako ljudje za kuliso teh protestov skušajo izkoriščati podla dejanja v Parizu," je dejal Maas.

Shodi proti domnevni islamizaciji Nemčije in Evrope, naperjeni proti muslimanskim priseljencem, so za drevi med drugim napovedani v Berlinu, Düsseldorfu, Hannovru, Münchnu, Kasslu, Schwerinu in drugih mestih po vsej Nemčiji.

Praviloma povsod naj bi pred tem pozno popoldne potekali shodi nasprotnikov Pegide. Poleg tega naj bi ponekod znova potekala akcija "Ugasnimo luč rasistom", v okviru katere v času Pegidinih protestov ugasne zunanja javna razsvetljava.

Privrženci Pegide poleg tega danes prvič pripravljajo protest v norveški prestolnici Oslo, kjer pa naj bi se po pričakovanjih zbralo precej manj ljudi kot v Nemčiji. Najštevilčnejši protest nasprotnikov muslimanskih priseljencev bo najverjetneje danes znova v Dresdnu.

Na podobnem protestu v saški prestolnici se je minuli ponedeljek zbralo kar 18.000 ljudi, po sredinem napadu na francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki naj bi ga izvedla s teroristi povezana skrajna islamista, pa se jih utegne danes zbrati še več. V Pegidi ocenjujejo, da napad potrjuje njihovo tezo, da Evropi grozi nevarnost islamizacije.