pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški strojevodje so protestirali v Berlinu

Deli na:
Nemški strojevodje so protestirali v Berlinu

Foto: Reuters

Sindikat nemških strojevodij GDL je opoldne pripravil protestni shod pred sedežem družbe Deutsche Bahn v Berlinu. Sindikat je na protest pozval več tisoč strojevodij, ki sicer že več dni stavkajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za dpa pojasnil vodja sindikata GDL v Berlinu Frank Nachtigall, so se za dvourni protestni shod odločili zaradi poskusov železnic, da po sodni poti preprečijo stavko strojevodij. Delovno sodišče v Frankfurtu je v četrtek zvečer ta poskus Deutsche Bahn zavrnilo, na železnicah pa so se na odločitev pritožili.

Tako so danes argumente, ki jih je sodišče v Frankfurtu zavrnilo, zastopniki Deutsche Bahn ponovili pred delovnim sodiščem zvezne dežele Hessen. Predvsem je odvetnik železnic Thomas Ubber izpostavil ostrino stavke, zaradi katere že od srede stoji večji del železniškega prometa v Nemčiji. Deutsche Bahn so ponovile oceno okoli 100 milijonov evrov povzročene škode dnevno za nemško gospodarstvo, podobno škodo pa naj bi zaradi stavke utrpele železnice same.


Sicer pa so v Deutsche Bahn znova pozvali strojevodje nazaj za pogajalsko mizo. Stavka se je v tovornem prometu začela v sredo, v potniškem prometu pa v četrtek zgodaj zjutraj. Konec stavke je v obeh segmentih železniškega prometa predviden šele v ponedeljek ob 4. uri. Sindikalna akcija naj bi tako zaznamovala vikend, v katerem bodo Nemci sicer obeležili 25. obletnico padca Berlinskega zidu.

S stavko si želijo strojevodje izboriti pet odstotkov višje plače in dve uri krajši delovni teden, zastopati pa želijo tudi druge zaposlene na železnicah, kot so sprevodniki, natakarji in dispečerji, ki jih je doslej zastopal večji železniški sindikat EVG.

Gre za šesto sindikalno akcijo proti upravljavcu nemških železnic Deutsche Bahn od septembra in enega najdaljših delovnih sporov v zgodovini družbe. Nazadnje so sredi oktobra organizirali dvodnevno stavko v potniškem prometu, ki je potekala po celi državi, stavkali pa so tudi v tovornem prometu.