stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prijeli, izpustili, pa spet prijeli razvpitega šefa kosovske mafije

Deli na:
Prijeli, izpustili, pa spet prijeli razvpitega šefa kosovske mafije

Foto: Reuters

Misija Evropske unije na Kosovu (Eulex) je v torek zvečer ponovno aretirala enega najbolj razvpitih mafijskih šefov v Evropi, Naserja Keljmendija, potem ko ga je kosovska policija po 48-urnem pridržanju izpustila na prostost. Primer naj bi zdaj prevzel Eulex, ki naj bi izpeljal postopek izročitve osumljenca, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kosovska policija Keljmendija prijela v nedeljo zvečer na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisala Bosna in Hercegovina. Kosovski mafijec je tudi na "črni listi" ameriškega State Departmenta, saj naj bi kot vodja mamilarskega kartela predstavljal grožnjo ZDA.

S prenosom odgovornosti na Eulex in postopkom na način, da so osumljenca najprej izpustili, nato pa ga je takoj prijel Eulex, je misija EU neposredno prevzela primer Keljmendija. S tem naj bi Eulexov tožilec pred kosovskimi sodišči izpeljal postopek njegove izročitve BiH.

Primer je sicer nekoliko pravno zapleten, saj Kosovo po ustavi ne izroča svojih državljanov drugi državi, če so ti tam osumljeni kaznivih dejanj, poleg tega pa BiH še ni priznala neodvisnosti Kosova in državi tudi nimata ustreznega sporazuma o sodelovanju. Zaplet naj bi zdaj rešili prav z misijo Eulex in uporabo Evropske konvencije o ekstradiciji, navaja Tanjug.

Po drugi strani pa zaenkrat še ni nihče uradno potrdil, da Keljmendi ima kosovsko državljanstvo, čeprav to sam trdi, še dodaja Tanjug. Ima pa zagotovo državljanstvo BiH, kar so potrdili v Sarajevu.

Keljmendi naj bi sicer nadzoroval mamilarske poti iz Turčije v zahodno Evropo. Po poročanju medijev naj bi imel tesne vezi s političnimi vrhovi vseh držav na balkanskem polotoku, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.