atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tožilec: Rusija ovira preiskavo o trgovini z organi na Kosovu

Deli na:
Tožilec: Rusija ovira preiskavo o trgovini z organi na Kosovu

Foto: Reuters

Rusija pomembno ovira mednarodno preiskavo o trgovini s človeškimi organi na Kosovu, ker se ne odziva na zahteve evropske misije Eulex za posredovanje dokazov, s katerimi razpolaga v primeru klinike Medicus, je za francoski časnik Le Monde dejal specialni tožilec Eulexa Johnatan Ratel.

Ruske oblasti imajo dokaze o najmanj treh žrtvah, ki so jim odstranili organe in jih prodali, trdi Ratel. "Na mojo zahtevo so žrtve izprašali in jih medicinsko preiskali. Poskušali smo nato na vse načine - na pravne in diplomatske - dobiti to dokumentacijo. A ruske oblasti se ne odzivajo," pravi Ratel in dodaja, da gre za "ključni del sestavljanke, ki še manjka".

Rusija naj bi se sodelovanju izogibala iz dveh razlogov - prvič iz pravnega, ker ne želi sodelovati z državo, ki je ne priznava, drugič pa iz političnega, da bi občutljive informacije o Medicusu izkoristila kot sredstvo pritiska, navaja Le Monde.

Kot je bilo ugotovljeno doslej, so v omenjeni kliniki leta 2008 operirali najmanj 20 ljudi iz Kazahstana, Moldavije, Rusije in Turčije, jim odstranili organe in jim za to obljubili denar. Tega niso nikoli dobili, čeprav naj bi odgovorni Medicusa za organe plačali med 80.000 in 100.000 evrov.

Prva obtožnica je bila vložena oktobra 2010, pričakovati pa je, da jo bo tožilstvo v nekaj tednih dopolnilo, še navaja Le Monde. Decembra 2010 je sicer poročilo o trgovini s človeškimi organi na Kosovu objavil tudi posebni poročevalec Sveta Evrope Dick Marty in v njem s prstom pokazal tudi na vodilne pripadnike kosovske osvobodilne vojske OVK med spopadi leta 1999 in kasneje.