Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Premagali Poljsko

Deli na:

Slovenska košarkarska reprezentanca je v drugem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Lodžu premagala Poljsko s 76:60 (11:17, 31:29, 53:40). Slovenija si je z zmago zagotovila mesto v četrtfinalu.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v drugem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Lodžu premagala Poljsko s 76:60 (11:17, 31:29, 53:40). Slovenija si je z zmago zagotovila mesto v četrtfinalu.

* Dvorana Arena, gledalcev 8000, sodniki: Bachar (Izrael), Chambon (Francija), Milojevik (Makedonija).
* Slovenija: Slokar 5 (0:2), Lakovič 14 (5:6), Udrih 10, Brezec 12, Klobučar 4 (4:6), Nachbar 6 (2:4), Jagodnik 5, E. Lorbek 20 (0:2).
* Poljska: Szubarga 2, Szewczyk 15 (2:4), Ignerski 7, Logan 15 (2:3), Gortat 6 (2:3), Lampe 6 (1:2), Koszarek 9 (2:3).
* Prosti meti: Slovenija 11:20, Poljska 9:15.
* Met za dve točki: Slovenija 19:33, Poljska 15:39.
* Met za tri točke: Slovenija 9:27 (Lakovič 3, E. Lorbek 2, Udrih 2, Jagodnik, Slokar), Poljska 7:23 (Logan 3, Szewczyk, Ignerski, Lampe, Koszarek).
* Skoki: Slovenija 35 (29 + 6), Poljska 43 (29 + 14).
* Osebne napake: Slovenija 17, Poljska 24.
* Pet osebnih: /.

Slovenska košarkarska reprezentanca si je z zmago proti Poljski zagotovila mesto v četrtfinalu 36. evropskega prvenstva na Poljskem. Od razpleta zadnjega kroga v sredo pa bo odvisno, iz katerega položaja bo startala. Ob zmagi proti Turčiji je dosegljivo tudi prvo mesto v skupini F, v primeru poraza v zadnjem krogu pa je lahko Slovenija v najslabšem primeru tretja. Prvi dve moštvi iz naše skupine bosta četrtfinalna dvoboja v Katovicah odigrali v petek, tretje- in četrtouvrščeni pa že v četrtek.

Zmaga ima žal tudi temno plat, saj se je seznamu poškodovanih pridružil še Domen Lorbek. V prvem polčasu je dobil udarec v vrat in nato ni več stopil na parket. Zdravnik Slobodan Macura je po tekmi dejal, da gre zgolj za nategnjeno mišico ob udarcu in da bo Domen Lorbek do naslednje tekme že nared za igro. Poleg Matjaža Smodiša je tekmo s klopi spremljal tudi Goran Dragić, ki je na srečanju proti Litvi dobil udarec v koleno. Zdravniška služba reprezentance je potrdila poškodbo stranske kolenske vezi, zaradi katere bo Dragić zagotovo počival tudi na naslednji tekmi proti Turčiji. Gre za podobno poškodbo, kot jo je pred prvenstvom staknil Beno Udrih, a na srečo v bolj blagi obliki.

Uvodni načrt - začeti čim bolj čvrsto in že v začetnih minutah pokazati, kdo je gospodar na parketu - se je Sloveniji izjalovil. Poljaki se nas niso ustrašili, temveč so ob podpori publike celo prevzeli vajeti igre v svoje roke. Ob katastrofalno nizkem odstotku zadetih metov Slovenije pravzaprav to ni bilo težko in še dobro, da tudi njim meti niso šli od rok, sicer bi lahko imeli še višjo prednost kot 17:11. Šele ko je Slovenija dvignila odstotek meta iz igre s skromnih 20 odstotkov (4:20) na nekaj čez 35, je položaj na semaforju postal bolj realen. Dve zaporedni trojki Sama Udriha sta prekinili dolg strelski post (17:17), pet točk v nizu Gorana Jagodnika pa je Slovenijo v 16. minuti pripeljalo do 27:22. Najslabši polčas na tem prvenstvu je Slovenija zaključila z minimalno prednostjo; čeprav je bila njena igra v obrambi daleč od sobotne predstave proti Litvi, pa je Poljska v prvih dvajsetih minutah dosegla le 29 točk.

Drugi polčas pa je bil vendarle nova pesem. Slovenija je zaigrala, kot smo je vajeni na tem prvenstvu, torej čvrsto v obrambi in organizirano v napadu, iz splošnega sivega povprečja pa je izstopil Erazem Lorbek: 25-letni član FC Barcelone je samo v tretji četrtini dosegel 12 točk, od tega dve trojki, in praktično sam onesposobil zasedbo Poljske. V sedmih minutah in pol nadaljevanja so domačini dosegli vsega eno točko, Slovenija pa je bila na krilih Erazma Lorbka že pri 46.

Gledalci v dvorani, ki so dan prej pozno v noč slavili naslov evropskega prvaka svojih odbojkarjev v Turčiji, so sedli na sedeže, pospravili glasne troblje, ki so pravi hit evropskega prvenstva, in bolj ali manj nemo spremljali igro na parketu. Skoraj nezgrešljivemu Erazmu Lorbku, ki je v drugem polčasu zgrešil le dva meta na koš in na koncu pristal pri 20 točkah in devetih skokih, so se pridružili še Jaka Lakovič (14 točk, 6 podaj), Primož Brezec (12 točk) in Samo Udrih, ki je s suverenim vodenjem igre in desetimi doseženimi točkami več kot dostojno zamenjal Gorana Dragića.

Zadnja četrtina je bila tako zgolj sprehod do nove, četrte zmage na tem prvenstvu, ki je Slovenijo tretjič zapored pripeljala med osem najboljših ekip na Stari celini. Poleg Slovenije so si mesto v četrtfinalu pred zadnjim krogom zagotovili še Francozi, Grki in Turki.