Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preiskava afere Savile razkrila veliko razsežnost zlorab

Deli na:
Preiskava afere Savile razkrila veliko razsežnost zlorab

Foto: Reuters

Policijsko poročilo je danes razkrilo izjemno razsežnost spolnih zlorab, ki jih je zagrešil zdaj že pokojni voditelj britanskega BBC Jimmy Savile. Televizijec, ki se je vsa leta skrival za svojim "zvezdniškim statusom", je zagrešil več kot 200 kriminalnih dejanj, njegove žrtve pa so bile stare od osem do 47 let, navaja poročilo.

Med 214 kriminalnimi dejanji, ki jih je zagrešil med letoma 1955 in 2009, je 34 posilstev. Savile je žrtve svojih dejanj našel vsepovsod - tako v svojem rojstnem Leedsu kot v Londonu, v prostorih BBC, v šolah, v 13 bolnišnicah ter v domu za mlade, ugotavlja poročilo policije in nacionalne organizacije za zaščito otrok.

Njegova najmlajša znana žrtev je bil osemletni deček, več kot 80 odstotkov njegovih žrtev pa je bilo mladih deklet in žensk, večinoma starih med 13 in 16 let.

Ti zločini so bili v večini primerov "spolni napadi, ki jih je zagrešil, kadar se je ponudila priložnost", nekatere pa je tudi "načrtoval", še navaja poročilo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.


Savile jo je za časa svojega življenja kljub številnim zlorabam odnesel nekaznovan, kar je danes vodilo v opravičilo britanskega javnega tožilstva. To se je namreč leta 2009 odpovedalo pregonu priljubljenega voditelja, čeprav so s strani policije prijeli pritožbe zoper njega.

Zvezdnik, ki je bil na vrhuncu priljubljenosti v 70. in 80. letih minulega stoletja, je med drugim vodil oddajo za otroke in sodeloval pri številnih dobrodelnih akcijah. Umrl je oktobra 2011.

Kot je po objavi ocenil direktor britanske organizacije za zaščito otrok Peter Watt, je zdaj "jasno, da je Savile potuhnjeno gradil vse svoje poklicno življenje tako, da je imel dostop do otrok brez zaščite, da bi jih zlorabil".

Obtožbe na račun Savilea, ki jih je oktobra lani razkrila britanska televizija ITV, so sprožile pravo krizo na BBC. Medijska mreža se je znašla pod plazom obtožb, da je poskušala afero potlačiti, malo kasneje pa se je izkazalo, da so v nekem prispevku konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije. Škandal je vodil v odstop generalnega direktorja Georgea Entwistla.