Revija Reporter
Svet

Besna reakcija: »Predsednik Trump je ravnokar ubil ljudi!«

M. K.

20. maj. 2020 6:00 Osveženo: 7:34 / 20. 5. 2020

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump.

Profimedia

Britanski novinar in televizijski voditelj Piers Morgan nadaljuje s kritikami na račun svojega nekdanjega prijatelja Donalda Trumpa. Ta je razkril, da jemlje zdravilo za malarijo hidroksiklorokin, čeprav raziskave niso ugotovile nobenega pozitivnega učinka hidroksiklorokina kot zdravila proti koronavirusu. »Trumpove zadnje nespametne trditve o zdravilu za koronavirus bodo ubile Američane in so sramotna, malomarna zloraba njegove moči,« je v kolumni za Daily Mail dejal Morgan.

Morgan meni, da bo Trumpovo hvalisanje  jemanju dvomljivo učinkovitega zdravila privedlo do človeških žrtev, saj bodo po hidroksiklorokinu posegli tudi ljudje, ki ga ne bi smeli jemati.

Britanec je nedavno napadel Trumpa zaradi predsednikove ideje, da bi koronavirus poskušali uničiti vnašanjem razkužila v telo. Ideja je nora, je v kolumni zapisal Morgan, ki je Trumpu še svetoval, naj »pof****o utihne«.

Zdaj je Trump Morgana razjezil z razkritjem, da že teden in pol uživa razvpito zdravilo, in to navkljub svarilu zdravstvenih strokovnjakov, da zdravilo ni potrjeno za uporabo proti koronavirusu. »Predsednik Trump je ravnokar ubil ljudi,« je kolumnistov komentar.

Morgan opozarja, da je zaradi covida-19 umrlo že 90.000 Američanov, po številu žrtev pa so ZDA daleč pred vsemi v svetu. Trump, »samozavesten kot dr. House a brez medicinskega znanja slednjega«, zdaj spet bljuva nevarne in neutemeljene medicinske neumnosti, je jezen kolumnist.

Nobena raziskava še ni uspela dokazati, da hidroksiklorokin res pomaga bolnikom, poudarja Britanec, ki je bil vrsto let Trumpov prijatelj in ga je tudi kot predsednika pogosto zagovarjal. Ameriška vladna agencija za zdravila je že aprila, potem ko je Trump prvič promoviral hidroksiklorokin, posvarila, da uživanje tega zdravila znatno poveča tveganje smrti pri ljudeh s srčnimi težavami. Morgan navaja tudi britansko študijo, ki je ugotovila, da zdravilo ni bistveno izboljšalo stanja pacientov s koronavirusom, imelo pa je potencialno resne stranske učinke.

Hidroksiklorokin je lahko za nekatere ljudi smrtno nevaren, piše Morgan, in Trumpove izjave neizogibno pomenijo, da ga bo zaužil nekdo, ki ga ne bi smel.

Ljudje bodo umrli, ker se je predsednik Trump znova odločil, da je pametnejši od znanosti in zdravstvenih strokovnjakov, je ogorčen Morgan, ki zaključi: »Sram naj vas bo, gospod predsednik.«