ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ema odobrila dnova zdravila za covid-19

Deli na:
Ema odobrila dnova zdravila za covid-19

Zdravniki ob bolniku s covidom-19. - Foto: Profimedia

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes na podlagi izsledkov študij priporočila odobritev dveh novih zdravil za covid-19, in sicer zdravilo kineret švedskega podjetja Orphan Biovitrum in zdravilo xevudy podjetja GlaxoSmithKline. Za izredno uporabo je Ema danes odobrila tudi Pfizerjeve tablete za zdravljenje covida paxlovid.

Imunosupresivno zdravilo kineret, ki ga podjetje Orphan Biovitrum uporablja za zdravljenje vnetnih stanj, lahko po navedbah Eme zmanjša poškodbe spodnjih dihalnih poti in prepreči razvoj hude dihalne odpovedi, je Ema sporočila na svoji spletni strani.

Ema zdravilo že priporoča za zdravljenje različnih bolezni, zdaj je pa na seznam dodala še covid-19. Zdravilo je za zdravljenje covida-19 priporočila pri odraslih bolnikih s pljučnico, ki potrebujejo dodatni kisik in pri katerih obstaja tveganje za nastanek hude dihalne odpovedi.

Zdravilo kineret je v 28-dnevni študiji, v kateri je sodelovalo 606 hospitaliziranih odraslih, v primerjavi s placebom zmanjšalo tveganje za poslabšanje bolnikovega stanja do hujše bolezni ali smrti. Študija je tudi pokazala, da je varnost uporabe zdravila pri bolnikih s covidom-19 podobna kot pri bolnikih, ki zdravilo prejemajo zaradi drugih razlogov.

Xevudy, ki ga je podjetje GlaxoSmithKline razvilo skupaj z ameriškim podjetjem Vir Biotechnology, je tretje zdravilo za covid, ki ga je podprla Ema.

Ema je navedla, da bo zdravilo priporočljivo za večino bolnikov, starejših od 12 let, pri katerih obstaja večje tveganje za hujši potek bolezni. Navedla je tudi, da je zdravilo v študiji, v kateri je sodelovalo 1057 covidnih bolnikov, pokazalo, da znatno zmanjša število hospitalizacij in smrti pri bolnikih z vsaj enim predhodnim bolezenskim stanjem.

Ema je za izredno uporabo danes odobrila tudi Pfizerjeve tablete za covid-19. Paxlovid se lahko uporablja za zdravljenje odraslih bolnikov s covidom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja večje tveganje, da bo bolezen napredovala v hudo obliko, je še zapisala Ema.

Pfizer je ta teden sporočil, da je tableta zmanjšala število hospitalizacij in smrti pri ogroženih osebah za skoraj 90 odstotkov. Tableta naj bi bila učinkovita tudi proti novi različici koronavirusa omikron.